woensdag, mei 12, 2010

Cognitieve dissonantie (2)

Iew! Je zal maar cognitieve dissonantie in je hoofd hebben!

Waarom is die cognitieve dissonantie nu zo belangrijk? Omdat het een enorm krachtig mechanisme is. En wel hierom.

Stel je voor dat je een robot bouwt. Je programmeert de robot als volgt: 'Ga links om elk obstakel heen. En kom je een obstakel tegen, ga er dan rechts omheen.' Wat zal zo'n robot doen bij een obstakel? Hij zal vastlopen vanwege de tegenstrijdige opdrachten. En zo werken onze hersenen ook. We kunnen geen conflicterende gedachten in ons hoofd hebben. Anders gaan onze gedachten de hele tijd heen en weer.

Zo kun je de volgende zinnen niet tegelijk in je hoofd hebben: 'Roken is fijn!' en 'Roken is niet fijn!' Toch is dit wel de praktijk van rokers. Ze vinden roken fijn omdat ze het lekker vinden, maar ze vinden het ook niet fijn omdat het slecht voor ze is. Wat gebeurt er daarom in het hoofd van de verstokte roker? De hersenen gaan zelf een oplossing zoeken. Ze maken het één belangrijker dan het andere.

Het probleem is dat je deze afweging niet met je slimste hersendeel maakt (de neocortex die intelligente afwegingen maakt). In plaats daarvan gebruik je je reptielen- of zoogdierhersenen: de hersenstam, thalamus en emotionele hersenen. Dat betekent dat je uiteindelijk kiest voor wat op korte termijn het fijnst voor je is: 'ik heb zin in een sigaret, dus ik neem er een.' Om de cognitieve dissonantie op te heffen creëren je hersenen nieuwe gedachten als: 'Ach, van één sigaret ga je niet dood' en 'mijn oom is achtentachtig en die... enz.' Kortom, de werkelijkheid wordt in je hoofd verdraaid. En daar heb je geen invloed op.

Morgen meer.

Geen opmerkingen: