zondag, april 18, 2010

Surplus

Als je héél geconcentreerd naar de foto kijkt, dan zie je wat overtollige stukken huid rond de ogen. Bestudeer hem maar eens goed. Uiteindelijk zie je ze. Die overtollige oogleden komen natuurlijk geregeld van pas. Als ik mijn haar tijdens het douchen niet nat wil maken trek ik gewoon een van mijn bovenste oogleden over mijn hoofd. En als ik indruk wil maken op de dochter van een sjamaan met een jampotdeksel onder zijn lip, dan hang ik twee satellietschotels onder mijn onderste oogleden. Maar verder zijn er dus momenten dat ik al dat vel daar even niet kan gebruiken.

Daarom ben ik afgelopen vrijdag bij het Oogziekenhuis geweest. En in juni word ik er aan geopereerd. Leuk wordt het niet. Ik moet na de operatie twee weken lang elk uur een kwartier – leuk, vier tijdsbepalingen achter elkaar – bevroren doperwten tegen mijn ogen houden om de zwellingen tegen te gaan. Echt waar. Maar wat Marijke Helwegen kan, kan Jan Paul Schutten ook. Hoop ik.

De overtollige stukken huid worden waarschijnlijk in zes containerschepen naar Azië vervoerd voor wetenschappelijk onderzoek.

17 opmerkingen:

Ionica zei

Poeh, dat klinkt zwaar. Moet je die doperwten ook 's nachts op je ogen leggen?

Ik was trouwens vrijdag ook bij het Oogziekenhuis. Ik kwam er vanaf met driemaaldaags tien keer een balpen naar mijn neus bewegen terwijl ik naar het puntje staar.

Jan Paul zei

's Nachts geloof ik niet. Ik heb het niet eens gevraagd. Maar het lijkt me dat nachtrust essentieel is voor goede genezing.

Heb je de NRC van zaterdag gelezen? Het is zo ongeveer het beste ziekenhuis dat er bestaat. En dan werken ze ook nog met huis-tuin-en-keukentrucs als doperwten en balpennen.

Corien zei

dat is cool. Wil je de operatie en naweeën straks zo nauwkeurig en levendig mogelijk beschrijven? (Voor lezers die van plan zijn hun teveel aan ooglid ook te laten wegwerken)

Ingrid zei

Dat wilde ik meteen vragen: ook 's nachts? Ik zou er nog maar niet zo zeker van zijn dat het niet 's nachts moet.

Ik ben op mijn 21ste aan mijn amandelen geopereerd en moest toen twee nachten blijven, omdat ik de eerste nacht elk uur een glas ijswater moest drinken en de tweede nacht elke twee uur. Dat klinkt vreselijk en dat was het ook.

Maar als je naar huis mag, is de kans groot dat je kunt doorslapen.
Ik hoop het wel voor je!
Want dat goede nachtrust belangrijk is voor genezing, daar doen ze in ziekenhuizen niet zo aan. Meestal word je voor zessen 's ochtends al wakkergekletterd met de karretjes bedpannen en thermometers.

Dan kun je maar beter thuis slapen. Al dan niet in omhelzing met doperwten. (Mag het ook met andere diepvriesgroente eigenlijk? Of zijn diepvriesdoperwten het meest geschikt?)
Hoe dan ook: sterkte!!

Robbert zei

In containerschepen naar Azië sturen? Zonde! Kun je ze niet aan Pierre (Wind) doneren? Wie weet wat voor lekker hij er nog mee kan maken!

Ingrid zei

En dat met die balpen, Ionica, waar helpt dat voor?
Wie weet kunnen bloglezers zonder ooglidcorrectiebehoefte (leuk woord voor galgje) er ook hun voordeel mee doen.

Ionica zei

Dat met die balpen helpt bij `convectie deficiëntie', beter bekend als `een beetje scheel'.

Die NRC van zaterdag heb ik blijkbaar niet goed gelezen, want ik heb het Oogziekenhuis stuk gemist. Misschien keek ik er langs ;-)

Diepvries doperwtjes zijn trouwens volgens mij zo handig bij dit soort dingen, omdat je de zak in elke vorm kunt duwen.

ted zei

Over zak gesproken: miljoenen getraumatiseerde mannen zijn op zoek naar hun verdwenen voorhuid. Als er in plaats van zes containerschepen nou víjf naar Azië gaan en de inhoud van één schip wordt gedoneerd aan het voorhuidreconstructieoperatieteam (ook leuk woord voor galgje), dan zijn veel meer mensen gelukkig.
Ik meen in ieder geval wel eens gehoord te hebben dat de huid van oogleden veel weg heeft van voorhuidweefsel.

Overigens vind ik het 1. heel goed dat je het durft en 2. heel goed dat je het durft te zeggen.

Corien zei

wacht even voor je de Aziatische wetenschappers blij maakt, er zijn veel Koreaanse vrouwen die lijden onder het feit dat ze een enkel ooglid hebben. Ik denk dat je iets voor ze zou kunnen betekenen. Ik zelf zou ook bereid zijn een bijdrage te leveren.

Jan Paul zei

Ja, ik zal er in geuren en kleuren verslag van doen. Ik mag al een paar uur na de operatie naar huis, dus ik verwacht geen doorwaakte nachten. Ik krijg 's nachts ook een kapje op, zodat ik in mijn slaap niet per ongeluk in mijn ogen kan wrijven.

Ik denk dat met mijn oogleden heel wat leden voorzien kunnen worden van een nieuwe voorhuid. Ik ben bovendien heel blij dat mijn oogleden niet worden weggesneden door een imam met een roestig aardappelschilmesje.

Pascale zei

Ik vond het wel ruig staan. Een beetje de doorwaakte schrijver, zoals je ze vroeger in het oude gedeelte van Hoppe zag zitten.

Kijk je met die huis-tuin-en-keukenmethodes wel uit dat ze er geen verbaasde blik van maken, zoals bij de firma Eurotoupet (Simplisties Verbond) en hun nietmachinemethode?

coen zei

Lekker vlees voor de hond toch?
(overigens ziet de thumbnail van je ogen op mijn blogroll er nog enger uit; ik zou ook maar iets aan die scheelheid doen)

Jeugdbib Ham zei

Mag ik een stukje? Ik verzamel relikwieën (nee, het is niet voor mijn voorhuid).

Anoniem zei

Yitzak the Mohel: Did ya hear I got a new job? I’m circumcising elephants.

Shlomo: Really? How do you like it?

Yitzak: The pay is lousy but the tips are great.

Jan Paul zei

@ Jeugdbib Ik ben heel benieuwd naar de andere relikwieën. Het hoornvlies van Annie M.G. Schmidt? De pink van Dick Laan? Een snorhaar van Midas Dekkers?

Elsbabbel zei

mijn beste vriendin ziet er zo uit als ze heel moe is...
dan zegt ze : "Ik heb mijn zakken om te gaan shoppen in Delhaize weer mee !"

Anoniem zei

Zeeuws Vlaanderen ligt veel meer voor de hand. Eerst Breskens, dan Boerenhol, Schoondijke en dan tsjak door naar Terneuzen.