vrijdag, april 02, 2010

Jongen en wiskunde (4)


Hoe gaat BBdM te werk? Nou bijvoorbeeld zo. Stel dat hij moet bepalen of Iran aan een nucleair wapenprogramma werkt. Dan stelt hij eerst een lijst samen met iedereen die invloed heeft op die beslissing. Vervolgens geeft hij hen een waarde van 0 tot 100 in vier categorieën: 1 wat willen ze?; 2 hoe belangrijk is dat voor ze?; 3 hoe vastberaden zijn ze? en 4 hoeveel invloed hebben ze? Stel dat er vijf belangrijke personen zijn, dan laat hij al die personen op elkaar los in een soort stratego/schaakachtig rekenprogramma en kijkt hij welke interacties er allemaal ontstaan. Als A met B praat, wat gebeurt er dan? Komt er een ja, nee, of compromis uit? Hoe zit dat met andere combinaties? Het resultaat kan bijvoorbeeld zijn dat A zich door B heeft laten overtuigen. Dat heeft weer invloed op de andere beslissingen. Zo blijft hij net zo lang rekenen totdat er een uitkomst overblijft.

Het is logisch dat BBdM ontzettend goed geïnformeerd moet zijn, en dat is dan ook zijn grootste kracht. Hij weet zoveel dat hij de meeste voorspellingen ook zonder het rekenprogramma kan doen. Maar het programma komt toch nog regelmatig met verrassende uitkomsten. Bovendien heeft hij recent een nieuw rekenprogramma ontwikkeld dat nog betrouwbaarder is. Het heeft al gewerkt. Zo moest BBdM bijvoorbeeld berekenen welk bedrag de VS aan Pakistan zou moeten betalen om dat land tegen Al Qaeda op te laten treden. Bij een te laag bedrag zou de Pakistaanse regering niet gemotiveerd zijn. Maar een te hoog bedrag zou ook niet werken. Pakistan profiteert natuurlijk flink van de donaties, dus als ze Al Qaeda helemaal uitroeien, dan krijgen ze daarna geen cent meer. BBdM berekende dat een donatie van anderhalf miljard dollar het best was. Voor dat bedrag zou Pakistan zich maximaal inspannen, ongeveer op 80%. Het gebeurde precies zoals hij het voorspeld had.

Hij gebruikt het rekenprogramma niet alleen voor oorlogen en politiek. Op dezelfde manier heeft hij ook de San Francisco Opera van faillissement gered.

En zijn er nog voorspellingen voor de toekomst? Toch wel. BBdM voorspelt dat elke vorm van klimaatoverleg gedoemd is om te mislukken. Maar ja, die voorspelling had ik zelf ook kunnen doen.

1 opmerking:

Ionica zei

Blijft jammer dat we nog steeds niet écht weten hoe hij het nou doet...