donderdag, april 01, 2010

Jongen en wiskunde (3)


In juni moet na de verkiezingen een coalitie gevormd worden in Nederland. Bruce Bueno de Mesquita kan met een zekerheid van meer dan 90 procent voorspellen welke coalitie dat wordt. Hij kan zelfs aangeven of die coalitie lang stand houdt. Ongeloofwaardig? Reken maar. En toch is het zo, want Bruce heeft al dertig jaar voor 90 procent gelijk...

Bueno de Mesquita is van huis uit politicoloog, oorspronkelijk gespecialiseerd in India. Dertig jaar geleden vroeg de Amerikaanse overheid hem of hij voorspellen wie toen de verkiezingen in India zou winnen. Bruce had daar een heldere mening over. En die mening week niet veel af van de voorspellingen van zijn vakbroeders. Maar naast zijn eigen mening stopte hij al zijn kennis ook in een computer en liet daar een zelf ontwikkeld speltheorieprogramma op los. Het programma kwam niet alleen met een heel ongeloofwaardige kandidaat, maar voorspelde ook dat die kandidaat het niet lang zou uithouden.

Je raadt het al. Alle experts zaten ernaast en de computer had gelijk. Of de computer had heel veel mazzel gehad of he was on to something. En he wás on to something. Of het nu ging om beslissingen van Kim Jong Il, het Palestijns-Israëlische conflict of het Pakistaanse beleid ten aanzien van Al Qaeda, de computer van Bruce voorspelt het feilloos. Nou ja, feilloos, een op de tien keer zit hij er faliekant naast.

De kracht van Bueno de Mesquita zit hem niet alleen in het programma en de kracht van de speltheorie. Hij is ook een meester in het verzamelen van betrouwbare data. Want zo werkt het wel: garbage in is garbage out. Een foute voorspelling komt altijd door foute data.

Maar hoe doet hij dat dan? Dat vertel ik morgen.

3 opmerkingen:

bibi zei

Is dit nu een echte volwaardige 'jongen en wiskunde'? Ik bedoel dit zijn feiten, maar hoe werkt het nou precies? Of vraag ik nu teveel van 'jongen en wiskunde'?

Jan Paul zei

Dan moet je le-he-zen. Want dat doe ik mo-hor-gen.

Ionica zei

Volgens mij doet hij het door pas achteraf zijn voorspellingen bekend te maken. Ik las dit weekend over hem en het viel me op dat er helemaal niets over de toekomst in dat stuk stond. Maar misschien ben ik te cynisch...

Ben benieuwd naar morgen!