woensdag, april 28, 2010

Jan Paul, hoe zit dat nou met het e-book? (1)

Trouwe bloglezer J.P.B. te C. a.d. IJ. schrijft: Jan Paul, hoe zit het nou? Gaan alle schrijvers over een paar jaar dood van de honger doordat hun boeken als illegale e-books worden gedownload? Hoe denk jij erover met de kennis van nu?

Nou beste J.P. maak je geen zorgen. Het zal nog wel even mee vallen. Vaak wordt de komst van het e-book vergeleken met de mp3. Een in veel opzichten relevante vergelijking denk ik. Gruwelijk veel mp3's worden illegaal gedownload en daar verliest de muziekindustrie enorm veel geld mee. Maar minder dan de meeste mensen denken.

Er zijn mensen die al hun muziek illegaal downloaden. Maar veel van die muziek zouden ze anders nooit gekocht hebben; nu wel omdat het gratis is. Hun favoriete muziek willen ze toch liever fysiek hebben, in de vorm van een cd. Doordat ze meer downloaden leren ze meer artiesten en nummers kennen. En wat is het leuke? Als ze een van die ontdekkingen goed vinden, dan kopen ze de cd alsnog. Uit onderzoek is gebleken dat fervente illegale downloaders meer muziek kopen!

Je ziet het ook aan de artiesten zelf: die hoeven zich nog steeds geen financiële zorgen te maken. Beginnende bands, oude rotten, Sieneke, ze kunnen nog net zoveel verdienen als vroeger. Dat komt voor een groot deel door optredens. Maar hoe zit dat dan met schrijvers?

(wordt vervolgd)

7 opmerkingen:

Richard zei

zingt jullie hond ook al????

Jan Paul zei

Dat niet Richard, maar Sien is een graag geziene gast in het RTL-programma Honden van kinderboekenschrijvers dansen op het ijs.

dirk zei

Ik ben heel benieuwd naar deel 2. Als je niet wilt/ kunt optreden lijkt het me straks erg moeilijk nog iets te verdienen aan boeken. Mensen die opgroeien met e-books kopen denk ik nauwelijks nog papieren boeken, zeker niet als de electronische er zo mooi uitzien als http://www.youtube.com/watch?v=gew68Qj5kxw&feature=player_embedded#!

ted zei

Leuk filmpje, maar het laat wel meteen de zwakte zien: het háált het niet bij een film of tv-serie, en daar wil het e-boek kennelijk graag op lijken.

dirk zei

Ik vind het meer een pop-up boek dan een film, voor prentenboeken vind ik het wel iets toevoegen.

Anoniem zei

[url=http://hbcu.blackamericaweb.com/_Free-Online-Human-Resources-Courses/photo/9193329/10483.html]Pastoral Colleges Online[/url] [url=http://community.letslaughtogether.com/_French-College-Course-Online/photo/9192911/84564.html]Acs Education Make Online Payment[/url] [url=http://community.setanchor.com/_Web-Design-Online-Colleges/photo/9197385/21529.html]Online Industrial Technology Associates Degrees[/url] [url=http://pasnation.pasmag.com/_Online-Schoolsfor-Medical-Technology/photo/9194662/94594.html]War Online Courses[/url] [url=http://community2.myfoxmemphis.com/_Online-Law-Schools-Indiana/photo/9191247/80520.html]Online Education Portfolio[/url]

Anoniem zei

[url=http://community.hispanicity.com/_College-Courses-Offered-Online/photo/9195589/4370.html]College Courses Offered Online[/url] [url=http://community.thisweeksports.com/_Online-Masters-Degree-In-Literature/photo/9192622/133962.html]Online Degree For Elementary Education[/url] [url=http://broadcast.educationsquad.com/_High-School-Diploma-Online-Programs/photo/9194680/85004.html]Online Accounting College[/url] [url=http://community.momtv.com/_Accounting-Degree-Online-California/photo/9197045/101589.html]Degree Online Masters[/url] [url=http://community.myfoxwfld.com/_Online-Traffic-School-Ventura-Ca/photo/9195837/36298.html]Online Traffic School Ventura Ca[/url]