zaterdag, maart 06, 2010

ze wordt nog lief


Vanochtend heb ik toch weer even met het thuisfront van Felius gebeld. Ik durf nu voor het eerst te stellen dat de missie is geslaagd. 'Ze wordt nog lief!' zeiden ze door de telefoon.
Felius houdt niet van wortels, maar ze eet goed en drinkt water uit de emmer. Ze wordt regelmatig geaaid en laat dat allemaal toe. Ze blijft een beetje wantrouwend natuurlijk, maar als je bedenkt hoe ze er woensdag aan toe was is dit een wonder.
Toen de laadklep van de veewagen open ging kwam ze bijna boven het schot van twee meter uit. Niemand durfde het aan. Er werd zelfs gesproken over: alsnog afschieten.
'Jullie idealisten uit de stad!' kreeg ik te horen.
Ik heb het niet ontkend. Ik dacht alleen: als er geen idealen meer zijn, heb ik wat mij betreft niets meer op deze aarde te zoeken.
Bert, van Stichting de Leemweg, zag nog één mogelijkheid: de koe platspuiten (verdoven). Dat is gebeurd. Net voor ze plat ging kregen ze haar uit de veewagen op stal.
Daar staat ze nu, en ze maakt het goed.
Ik heb veel nagedacht.
Ik weet dat er intussen duizenden koeien wel zijn geslacht.
Ik weet dat sommige mensen me uitlachen.
Maar dat er ook mensen zijn die het begrijpen, zelfs mensen die me met geld steunden.
Geweldig.
Die mensen bedank ik allemaal.
Wij hebben geen idee wat er achter de schermen gebeurt. Al het vlees dat wij eten is voor kortere of langere tijd in paniek geweest. Ik heb het gezien toen ik het koeienboek schreef. En ik zag het nu weer, uitvergroot.
Felius is voor mij dat symbool. Niet van kracht of dapperheid, zoals velen misschien denken, maar het symbool van paniek.
Ze gaat waarschijnlijk vervroegd naar Stichting de Leemweg. Volgende maand al. Dan komt ze tussen de koeien, hierboven op de foto, terecht. En daarna in de wei.
Af en toe komt er een kleine update van Jan Paul. Ik ben niet zo'n blogger namelijk.
groet en dank! Bibi

4 opmerkingen:

Marjolijn zei

Ik zag vandaag een gruwelijk filmpje op internet: Meet your meat. Wilde de link als commentaar plaatsen, twijfelde en deed het niet.Te veel paniek voor nu en hier. Koe Felius drinkt uit een emmer. Da's mooi.

Tine zei

Ik vind het schitterend wat jullie doen. Wie daarmee lacht, is een cynisch mens. En daarvan zijn er helaas maar al te veel.
Succes met Felius!

Lucienne zei

Leuk, dat plezant!

Maud zei

Wat is nou één koe tegenover de duizenden die geslacht worden? Dat doet mij denken aan een verhaal over een man die op het strand loopt na een hevige storm waardoor duizenden zeesterren op het strand zijn gegooid, gedoemd om te sterven. Hij ziet verderop een meisje lopen die telkens bukt om een zeester op te rapen en terug te gooien in zee. Hij spreekt haar daarop aan:"Er liggen hier duizenden zeesterren!!het maakt toch helemaal geen verschil!". Hierop antwoordt het meisje met een zeester in haar hand:"vraag maar aan deze zeester of het verschil maakt, volgens mij antwoordt hij je dan dat het voor hem een verschil is tussen leven en dood!", en ze gooit hem met een sierlijke boog terug in de zee.
Dus ja, ook voor Felius maakt het een heel groot verschil, en daar ben ik enorm blij om.