donderdag, maart 04, 2010

We zijn er nog niet

De bubbels staan al sinds gistermiddag klaar in de ijskast. Maar de fles blijft voorlopig nog even dicht. Het is te vroeg om te juichen om Felius. Ze was gisteravond zo wild dat het de vraag is of ze over twee maanden naar De Leemweg kan. De dierenarts moest zelfs ingeschakeld worden om haar te kalmeren, zodat ze uiteindelijk de stal in kon.

Gisteren werd ze om twee uur opgehaald om vanuit Twente naar Friesland te worden vervoerd. Niet naar De Leemweg omdat daar nog geen plaats is, maar naar een bevriende boer vlakbij. Ze arriveerde pas om half acht in Zandhuizen. Compleet overstuur en geen land mee te bezeilen. Pas na een kalmerende injectie werd ze zo rustig dat ze veilig naar haar tijdelijke stal kon lopen.

Geen foto's van Felius gisteren. Het was al donker toen ze aankwam en Bibi wilde haar niet nog eens onrustiger maken door te flitsen. Deze foto is nog van de ontsnapping in Haaksbergen, gemaakt door Jan Colijn. Felius ontwijkt hier de lasso van de boer.

Het probleem is dat Felius op dit moment zo weinig vertrouwen in mensen kan hebben, dat ze gevaarlijk wordt. Sommige koeien die zoiets hebben meegemaakt zijn niet meer te vertrouwen. Ze willen dan nog wel eens mensen aanvallen en in zo'n geval is er zelfs bij De Leemweg niets mee te doen.

Tot zover het slechte nieuws.

Want het is eigenlijk volkomen normaal dat een koe die zo lang in een wagen heeft gestaan compleet overstuur is. Zeker zo kort na haar eerdere avontuur. Waarschijnlijk was zelfs de Dalai Lama onder schoppend en tierend uit de wagen gekomen als hij onder zulke omstandigheden vervoerd zou worden. De koe stond bijvoorbeeld niet eens vast, zodat het een extra akelige lange reis was. Bovendien stond ze alleen, en dat vinden koeien doodeng. Het zijn niet voor niets kuddedieren.

Daar komt bij dat Bert Hollander van de Leemweg wel eens wildere koeien gezien, waar het ook goed mee kwam. Victoria bijvoorbeeld. Die was twee keer zo wild. Bert heeft er daarom alle vertrouwen in dat Felius in de lente gewoon bij hem in het veld staat. Vooral omdat het dier op dit moment bij niemand beter af is dan bij Wiebe, de boer waar ze nu staat. Wiebe zal er alles aan doen om de koe weer rustig te krijgen. Hij gaat haar elke dag met de hand wortels voeren, zodat ze weer vertrouwen in mensen krijgt. In twee maanden tijd moet dat goed komen. Tot die tijd blijft de Vouvray (Foreau, brut) dus nog even dicht.

Dan nog het allerlaatste nieuws: Bert zag Felius gisteravond rustig slapen met haar kop op haar rug. Dat is heel goed teken.

Tot slot nog een foto van de geit Thea, die als ze zich onveilig voelt schuil zoekt op grote hoogte. Zoals hier op de rug van koe Tessel. De koeien vinden het eigenlijk best prettig als ze dat doet, het doet wel een beetje aan een Turkse massage denken.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk stukje vanmorgen in de Telegraaf! kheb alle vertrouwen in boer Wiebe!groetjes r-ita

Jan Paul zei

Het berichtje klopt alleen niet helemaal. Bibi wist natuurlijk wel degelijk wat een koe kost voordat ze er aan begon.

bibi zei

Nou, ik wist ongeveer wat de koe kostte, niet helemaal hoor, dus de Telegraaf heeft toch wel een beetje gelijk. EN een laatste update van 12.30 uur. Felius staat lekker te herkauwen en is helemaal tot rust in haar stal. Ik sprak net met de vrouw van boer Wiebe. Dus dat is heel goed nieuws.

bibi zei

O ja, voor alle duidelijkheid. Thea en Tessel zijn bewoners van Stichting de Leemweg. De boerderij waar Felius in april naartoe gaat.

Jan Paul zei

Dan drinken we vanavond al een klein glaasje op Felius. Maar nog geen mousserend glaasje.

ted zei

Een klein glaasje. Melk? Milkshake?

Jan Paul zei

Zou Coebergh nog bestaan?

bibi zei

Update van 21.15. Net belde Bert (van Stichting de Leemweg). Hij was bij Felius langs geweest. Hij kon haar aaien!!!!! Sorry dat ik zoveel uitroeptekens plaats, maar dat is echt heel bijzonder voor een koe die gisteren rond deze tijd de boel aan het afbreken was. Die champagne mag wel open.

Frijs zei

Het is allemaal begonnen toen de lokale dienders op z'n janboerenfluitjes en gewapend met twee Opel Astra's met zwaailichten het arme ding probeerden klem te rijden. Wat een klunzen. Bel gewoon sneller een boer die weet hoe dieren denken. Zwaailichten werken niet. Dat snap ik zelfs...
Gr: Jan Boerenfluitje

Ingrid zei

Ik had nog niet gecomment, maar wil even laten weten dat ik geniet van de Felius-updates! Daar word ik zo blij van, wat een goed nieuws. En de naam is perfect, natuurlijk. Het is ook een modelkoe om te zien. Misschien dat haar naamgenoot haar wel wil portretteren...