dinsdag, maart 09, 2010

Nieuwe Wilders?

Het vervolg op het stukje over procrastineren stel ik nog even uit. Logisch, lijkt me. Want er is iets bijzonders gebeurd en daar heb ik verder geen medium over gehoord.

Laten we eerst eens kijken naar dit filmpje, dat wél uitgebreid in het nieuws is geweest. Wilders járen geleden bij Bvd:Goed. Hier komt Wilders dus vandaan. Ooit was hij zelfs links, maar dat gaat te ver terug. In het filmpje heeft hij een beduidend genuanceerdere mening dan tegenwoordig lijkt me. Maar ergens onderweg is hij gaan ruiken dat hij meer stemmen kreeg naarmate hij radicaler werd. Misschien geloofde hij in het begin zelfs nog niet eens in de meningen die hij verkondigde. Ik denk dat Wilders als ras-populist alles wilde doen om maar meer stemmen te krijgen.

Dat gold toen, maar dit is andere koek:Erdogan is 'a total freak'. Mohammed is een 'kinderverkrachtende massamoordenaar.' Op een vraag van Al Jazeera noemde hij de islam zelfs ‘gewelddadig, gevaarlijk en achterlijk’, en ‘een fascistische ideologie’. Dit ging zelfs de Telegraaflezers te ver. De vraag is dus: is Wilders zo ver doorgeschoten, dat hij zijn 'nieuwe' mening momenteel belangrijker vindt dan stemmen? Want hier verliest hij alleen maar aanhang mee. Gaat Wilders zelfs voor zijn doen radicaliseren?

4 opmerkingen:

bibi zei

Misschien moet je een vierde optie openen onderaan de stukjes: 'ertoedoend'.

Anoniem zei

Ja, ik had ook moeite om onderaan een keuze te maken.

Maar los van dat: ik vrees dat je ongelijk hebt Jan Paul. Wilders zal met die standpunten net veel kiezers halen.

Ik spreek even over de situatie in België, want die van Nederland ken ik niet zo goed. In veel mensen (onderzoeken spreken over ongeveer 50 %) heeft altijd wel een vorm van racisme gezeten, maar tot pakweg 20 jaar geleden durfden mensen dat niet te uiten, tenzij ze onder gelijkgezinden waren. Racistisch zijn werd over het algemeen toch ongepast gevonden. Maar met de opkomst van het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang) is dat veranderd. Het werd opeens wel bon ton om voor je racistisch gedachtengoed uit te komen, want er is immers een partij (en nog geen kleintje) die er net zo over denkt. Het is zelfs zover gekomen dat mensen die racisme afzweren hun mening nu stilletjes voor zich houden. Ik heb de indruk dat dat nu in Nederland ook aan het gebeuren is.

Stefan

Jan Paul zei

Daarom is het zo interessant wat er dit weekend gebeurd is. Het lijkt er op dat Wilders radicaler wordt dan zijn achterban.

Het zou fijn zijn als dat gebeurde, want dat kan hem heel wat stemmen kosten.

een indo die naar het buitenland verhuisd is zei

in dit filmpje klinkt ie als een echte maar ook van de pot gerukte Indo en jaaa, op een forum voor Indische Nederlanders werd Wilders, hoe kan het ook anders, heel beschaafd naar het riool vervoerd...hij is in Venlo geboren en met enkele Venlonaren van Arabische afkomst zijn we eens tot de conclusie gekomen dat ie in z'n jeugd minder leuke ervaringen moet hebben gehad met moslim-jongeren/Marokkanen om zo totaal scheef te oreren en dat ie zich als halve pinda eigenlijk enorm zou moeten schamen. nu schamen Indo's zich voor het feit dat hij "adoeh seg", ook tot hun eh, ja, volk? mischmasch groepering? behoort...en dan ook nog een geblondeerde...

... maar laat het maar lekker de spuigaten uitlopen, het werd toen ook helemaal niets met die partij van Pummetje Onfortuinlijk toen ze in de regering (onbe)kwamen!