maandag, maart 29, 2010

Jongen en wiskunde (1)

Bibi en ik wisten zeker dat we vandaag allebei lezingen in Zeist hadden. We wisten zelfs dat die van mij later zouden zijn dan die van haar. Toch ging er iets mis, want ik kon mijn contracten niet vinden. En Bibi was vergeten om de afspraak die ze met de bibliotheek had gemaakt in haar agenda op te schrijven. En het rare was dat ik haar contract in mijn map had zitten. Moest ik dan níét weg?

Ik ben toen gaan rekenen. Hoe groot is de kans dat ik mijn contract kwijt ben? Ik bewaar ze altijd en mis er nooit een, dus laten we die kans op 1 op 50 noemen.

Maar de SSS, de stichting die de lezingen organiseert, stuurt altijd een herinnering. Die bewaar ik ook – dat zorgt weliswaar voor een grotere puinhoop in mijn kast, maar verdubbelt de kans dat ik een contract waar ik naar zoek snel vind. De kans dat ik dat contract kwijt ben is ook 1 op 50.

De kans dat ik beide contracten tegelijk kwijt zou zijn was dus al in op 2500. Maar ik had bovendien niets van de organisatie gehoord. Dat gebeurt hooguit in één op de tien gevallen. De kans was dus geslonken tot 1 op 25.000.

En hoe groot was de kans dat ik het contract van Bibi in mijn map had gedaan en daardoor dacht dat ik een lezing in Zeist had? Veel, veel groter. Vertrouw dus nooit op je geheugen, vertrouw op wiskunde.

16 opmerkingen:

ted zei

Het kan simpeler: of je hebt wel een afspraak of je hebt hem niet (50%/50%). Dat geldt ook voor het contract: of je hebt wel een contract of je hebt geen contract (50%/50%).
Ik heb de SSS-contracten altijd in mijn agenda liggen (ik heb een grote bureau-agenda) en als ik dan kijk wat ik de volgende week moet doen, kom ik daar de contracten tegen en ook de herinneringen die SSS stuurt. Staat er in mijn agenda dat ik ergens heen moet, maar er ligt geen contract bij, dan zoek ik eerst uit of de afspraak zonder bemiddeling van SSS tot stand is gekomen en als ik daar niets over kan vinden, dan bel ik SSS even. Het gebeurt wel eens dat een contract niet aankomt of nog niet gestuurd is.
Het wordt natuurlijk moeilijk als je pas in het weekend kijkt wat je op maandag moet doen. In jullie geval kwam Bologna er nog eens tussen.
Maar eh, moesten jullie nou allebei naar Zeist of niet? Dat is me niet helemaal duidelijk geworden. Ja, Bibi wel, want haar contract zat in jouw map. Maar jij?En zo ja, kwam je nog op tijd?

Jan Paul zei

Bibi moest dus wel. En ik...? Tja. Ik acht de kans dat ik toch had moeten komen opdagen, terwijl niemand me gebeld heeft om te vragen waar ik blijf kleiner is dan een miljoenste.

Het leuke is dat ik voor de kansberekening honderd euro had durven inzetten op het feit dat mijn geheugen gelijk had en dat ik toch naar Zeist moest. Na de kansberekening was het precies omgekeerd.

Anoniem zei

Jan Paul, waar blijf je?
Hier wachten een heleboel kinderen op jou!

Cultureel Centrum 't Noorderpunt zei

Jan Paul, waar blijf je?

Ionica zei

Wat een slimme redenering! Je neemt trouwens aan dat de kansen dat je het contract of de herinnering kwijtraakt niet van elkaar afhangen (alleen dan mag je ze vermenigvuldigen). Is dat realistisch?

ps Ik vind die (1) achter de titel veelbelovend.

ted zei

Die kansberekeningen zijn veel te ingewikkeld voor mij. Je hebt WEL een afspraak of je hebt NIET een afspraak, en meer kansen zijn er volgens mij niet.

Mark zei

@Ted in jouw logica is dus de kans dat er vandaag een meteoor van 100 km doorsnee op aarde inslaat 50%. Of het gebeurt wel, of het gebeurt niet...

Hmm en dan heeft Nederland ook 50% kans om wereldkampioen te worden, en ik heb 50% dat ik morgen als kikker wakker word :-)

bibi zei

Dus wie moest er om kwart voor zes wintertijd (want de zomertijd telt gevoelsmatig nog niet) op?
En hoe komt mijn contract in Jan Pauls kast?
En ik ben mijn gouden diadeem ook al een tijdje kwijt.

ted zei

@Mark: ja, die meteoriet slaat óf wel in óf niet. Maar het is natuurlijk maf om in een situatie waarin geen inslag dreigt het risico te gaan zitten wegen. Als er geen meteoriet in de buurt is, is er ook geen kans dat-ie inslaat.
Maar goed, als jullie vinden van wel, hoe berekenen jullie dan de kans dat Mark morgen wakkerwordt als kikker. Of concreter: hoe bereken je de kans dat God bestaat? In mijn ogen is dat 50/50: Hij bestaat gewoon wél of níét, en niet méér wel en mínder niet of omgekeerd.

@Bibi: gelukkig ben ik niet bij jullie langsgeweest, want anders was de kans heel erg groot dat ik die diadeem had. Ja, inderdaad, véél meer dan 50% :-)

Pascale zei

Zeker een slimme manier om je kans te berekenen. Zo was ik gisteren de kaartjes voor het Boekidsfestival kwijt. Omdat ze niet op de vaste kaartjesplek lagen, en ook niet op vier reserveplekken, konden ze overal zijn.

De kans dat ik ze voor 12.30 uur zou terugvinden schat ik met terugwerkende kracht 1 op 800.000, ongeveer het aantal plekken waar ze achter gevallen, gedachteloos neergelegd of tussen geschoven konden zijn.

De kans dat ik er deze week alsnog tegenaan loop, is waarschijnlijk 1 op 10. Maar dat is gevoelsmatig.

Jan Paul zei

50 procent kans dat Bibi zo slordig is met haar spullen dat ze in mijn kast terecht komen.

bibi zei

@Ted: hoe weet ik 100% zeker dat jij niet bij ons langs bent geweest?

ted zei

Ehhh...

Mark zei

kwaak, kwaak kwaaak

bibi zei

Ted, dus toch...

bibi zei

Ted, dus toch...