maandag, maart 22, 2010

De veiling in Américain


Ja en? Hoe was die koeienveiling in Américain nou, Jan Paul? Nou, interessant. Er was een flink blik aan BN-ers open getrokken en die hadden weer een massa aan BN-erkijkers getrokken. De zaal zat dus afgeladen vol. Maar helaas niet met de juiste mensen. De (vaak dronken en hysterische) BN-erkijkers waren niet bepaald van plan om flink in de buidel te tasten om een schilderij aan te schaffen. Gelukkig deden Willibrord Fréquin, Viola Holt en Marijke Helwegen dat wel.

Willibrord gaf als eerste het goede voorbeeld. Maar al snel kwam de klad er in. Jort Kelder en veilingmeester Ben Kees Eeltink boden uit armoe maar zelf op enkele werken. Zo ging Jort er bijvoorbeeld met een stier van Viola Holt van een paar honderd euro vandoor.

Andere aanwezigen waren minder gul. Zo boden ze soms 200 euro op een werk waarvan de startprijs 1200 euro was. Het betekende dat de meeste kunstenaars weer met hun eigen werk naar huis terug moesten. Overigens waren veel werken zo'n bedrag wel waard, maar waren er nog veel meer afschuwelijke werkjes waar je eigenlijk geld toe voor zou moeten krijgen als je het op zou hangen. Wij gingen dus uiteindelijk ook met lege handen naar huis. Volgend jaar zit er gewoon een echte Marleen Felius tussen en dan gaan Bibi en ik tegen elkaar op bieden.

Was het dan dit jaar geen succes? Toch wel. Uiteindelijk leverde de veiling meer dan 10.000 euro voor De Leemweg op. Daar kan Bert Hollander weer een paar maanden mee vooruit.

2 opmerkingen:

bibi zei

Van dat bedrag gaat nog een paar duizend naar de kunstenaars. Hij zal er 6000 aan overhouden, wat natuurlijk ook al geweldig is.

Jan Paul zei

Neeneenee. Hij gaat er veel meer aan overhouden. Een klein deel van de kunstenaars wilde de helft van de opbrengst van het schilderij, maar de meesten niet.