woensdag, maart 03, 2010

De Jennifer Anistoncel


Raar maar waar. Er is een goede kans dat je een Dick Passchierzenuwcel hebt. Of een Bassie en Adriaancel. Een Ieniemieniecel. Een Peter Timofeeffcel. En ja, zelfs een Jan Paul Schuttencel. Dat zit zo.

Voor mensen die we dagelijks tegenkomen hebben we complete verbindingen van zenuwcellen in ons hoofd. Die verbindingen zijn heel specifiek. Zodra je aan zo'n persoon denkt, worden al die cellen in je hoofd geactiveerd. Zo'n vijftig jaar geleden bedachten wetenschappers dat de informatie over mensen die je minder vaker tegenkomt misschien wel in één cel zat. Later is die theorie als lariekoek van de hand gewezen. Totdat...

... enkele jaren geleden de hersenen van een aantal epilepsiepatiënten werden bestudeerd. Ze kregen zo'n honderd elektrodes in hun hoofd, vooral rond de hippocampus waar het langetermijngeheugen zit. Vervolgens kregen deze mensen foto's te zien van bekende personen. Als de proefpersonen zo'n foto zagen werden er enkele zenuwcellen in hun hoofd geactiveerd. Maar bij een dame werd een cel uitsluitend actief bij het zien van Jennifer Aniston.

Zou alle informatie die we over zo iemand hebben dan toch in één cel zitten? Het leek onwaarschijnlijk, maar was toch het onderzoeken waard. Al snel ontdekten ze iemand die exact hetzelfde had bij Halle Berre – zelfs met Catwomanmasker op. Weer iemand anders had een cel voor Lisa Kudrow, die net als Aniston in Friends speelde. En zo waren er meer sterren die een cel gereserveerd hadden in het hoofd van een proefpersoon.

Het is nog steeds onwaarschijnlijk dat álle informatie over iemand in een enkele cel zit, maar het is iets waarschijnlijker geworden. Nader onderzoek zal het uitwijzen.

2 opmerkingen:

marlies zei

en wat krijg je dan bij celdeling? Een Bassie cel en een Adriaan cel?!

ted zei

Zo te zien heeft de persoon die de foto van Jennifer photoshopte ook geprobeerd van de actrice een ééncellig wezen te maken.