dinsdag, februari 16, 2010

Hoe zien onze buren er uit?

Met honderden miljarden sterrenstelsels die honderden miljarden sterren tellen met elk een handjevol planeten eromheen is het nauwelijks nog de vraag óf er buitenaards leven bestaat. Interessanter is de vraag hóé onze buren er uit zien. En volgens het onvolprezen blad NewScientist kun je daar nog best wat over zeggen.

Mochten die buren zich in ons zonnestelsel bevinden, dan weten we zelfs al behoorlijk wat. Op Mars kunnen eigenlijk alleen maar bacterie-achtige wezens leven. Maar op Europa, de maan rond Jupiter is al meer mogelijk. Misschien ligt er onder de ijslaag van Europa wel een oceaan die verwarmd wordt door een vulkanische kern. Er zou daar zelfs een heuse voedselketen kunnen bestaan met aan de top een ruimtevariant van de witte haai! Wel op schaal overigens. Zo groot is Europa niet, dus die haai kan maximaal de grootte hebben van een noordzeegarnaal.

Als een soort bewegende gehaktbal met jus? Zoals de Blob?

De kans is groot dat onze vrienden-die-we-nog-niet-hebben-leren-kennen op wormen lijken. Een wormvormige bouw blijkt op aarde al honderden miljoenen jaren succesvol en zou daarom ook op Europa, Gnork III, Rksjpgpwt of Melmak wel eens voor kunnen komen. Mocht er licht zijn op deze planeten, dan is de kans op ogen zeker niet uitgesloten. Minstens twee is handig voor diepte. Gebundelde intelligentie in zwermen of kolonies, zoals bij mieren en bijen is ook mogelijk.

Als mens-robotachtige verschijningen?


Als zij ons eerder vinden dan wij hen, dan zouden het wel eens predatoren kunnen zijn. Over het algemeen zijn roofdieren iets slimmer dan herbivoren. Dat moet ook, omdat een hert of gazelle meer ontsnappingsstrategieën heeft dan een bloemkool. Roofdieren moeten dus sneller een beroep doen op hun intelligentie om te overleven.

Als vreemde tentakelwezens met een mussenhoofd?


Rare wezens met glasachtige aderen vol zwavelzuur zijn ook mogelijk. Wat op onze planeet giftig is kan een eindje verderop als levensbehoefte nummer één bekend staan. Zo zou je er zelfs eencelligen kunnen hebben met de grootte van een blauwe vinvis. Dan kom je al snel uit bij de Blob... Op extreem koude planeten gaan chemische reacties een stuk langzamer. De wezens die daar leven worden er een stuk ouder. Kijk niet gek op als een bejaarde Titaniaan op zijn verjaardag 10.000 kaarsjes moet uitblazen.Of nog erger?


Toch is de kans op wezens zoals die we op aarde aantreffen, met ogen, organen, ledematen en een vel of vachtje het grootst. Als je planeten zoals de aarde opnieuw zou laten ontstaan zouden er bijna altijd soortgelijke wezens ontstaan als op onze huidige planeet.

3 opmerkingen:

coen zei

Ik schrok wel van die laatste alien.

Frijs zei

En ze becommentariëren ook nog es blogs! Zie hier twee specimens..!

Gina zei

hahaha, ja, ik verwachtte wel een opmerking bij de laatste foto :-)