donderdag, februari 18, 2010

Delizia


De komende tijd een paar Italiaanse eetweetjes op dit blog. Dat komt omdat ik zojuist Delizia heb gelezen van John Dickie. Een prachtig boek over de Italiaanse culinaire geschiedenis.

Het boek begint met het ontzenuwen van de zelfs bij de Italianen heersende mythe dat de Italiaanse cuisine van oorsprong een rustieke keuken is, vol verse, eerlijke producten. Vers? Soms. Eerlijk? Absoluut niet. Rustiek? Dat al helemaal niet. In sommige kookboeken zie je recepten van gestoofde boerenkip of konijnenbouten zoals de mama's ze daar al eeuwen maken op de boerderij. Vergeet het maar. Niemand op het platteland kon zich tot een klein eeuwtje geleden vlees veroorloven. Vlees was alleen voor de rijke stedelingen. De Italiaanse keuken komt dan ook uit de steden. Je merkt het al aan de toevoegingen bij de bekende gerechten: milanese, bolognese, genovese, napolitana, alla romana, di parma.

Boeren werden uitgebuit. Het land dat ze verbouwden was van de stedelingen. Die bepaalden wat ze moesten verbouwen en tegen welke prijs. Die prijs schommelde net boven het bestaansminimum. De boeren hielden zichzelf in leven met met eindeloze variaties op uien en andere knollen. En polenta, heel veel polenta. Dat is pas de afgelopen eeuw veranderd, met de komst van de welvaart. Hoewel...?

De traditie van het uitbuiten van landarbeiders gaat in Zuid-Italië nog gewoon door. In de poging om de goedkoopste tomatenproducten van Europa te maken schuwen ze de slavenhandel niet. Uit Oost-Europa worden goedkope illegale plukkers geronseld die onder erbarmelijke omstandigheden gedwongen worden om werkdagen van achttien uur te maken. Ze krijgen kost- en inwoning in de vorm van tentenkampen en slecht voedsel. Wie klaagt wordt in elkaar geslagen. En als het tijd is om uit te betalen krijgt de politie 'ineens' een tip dat er illegalen aan het werk zijn.

Koop dus geen goedkope tomatenproducten uit Italië. Want je wel kunt kopen? Tomatenproducten van Grand Italia. De tomaten van dit merk komen gelukkig uit het eerlijke Spanje.

Geen opmerkingen: