maandag, februari 15, 2010

Dassen martelen mag in Wallonië


Gina vond een van pijn gillende das in een strop. Het dier is uiteindelijk aan zijn verwondingen gestorven. Gina heeft uiteraard aangifte gedaan. De dader is waarschijnlijk met naam en toenaam bekend. En dan nu de grote grap: het mág gewoon. In Wallonië mag je stroppen zetten bij dassenburchten, ook al is de das beschermd. Lekker volk daar. Gina is nu een petitie gestart. Teken hem en stuur hem door!

13 opmerkingen:

Natuurlijk Evenwicht Equilibremael zei

heel erg bedankt, Jan Paul. ik ben zelfs op Wat U Zegt van de Telegraaf bezig, want hoe meer mensen het zien en weten, hoe beter. Gelukkig is de redactie het daar blijkbaar ook eens, want het staat in de Top 5 van In Beeld en nog fijn op de voorpagina. er is nu overal hier carnaval gaande, en fikse sneeuwbuien... maar dat schept ruimte om achter de schermen flink wat voorbereidingswerk te doen want het is ook de moeite om te kijken of dat stukje grond, als er veel dassenburchten zijn, om dat via de eigenaren geklaard en beschermd te krijgen. dan moet die jager en zijn jachtopziener daar wegblijven!

ted zei

Maar hier in Nederland mag je toch ook een hele hoop met dieren doen waar je niet voor vervolgd wordt?

Jan Paul zei

Dus? En?

ted zei

O, ik dacht dat de verontwaardiging gericht was op het feit dat het in Wallonië mag.

Jan Paul zei

Het lijkt me volstrekt bespottelijk dat een boswachter toestaat dat iemand stroppen legt bij het hol van een beschermde diersoort.

Stefan zei

Misschien heeft Ted gelijk: eerst voor eigen deur vegen.

Jan Paul zei

Hm. Goed. In dat geval: vergeet dit hele stukje. Laat iedereen naar hartelust stroppen zetten. Wacht éérst tot ik alle misstanden in Nederland in kaart heb gebracht en teken daarná pas de petitie.

Sorry voor enig ongemak.

Gina zei

kijk, daar wil ik toch nog even op reageren. hoezo alleen voor eigen deur vegen? waarom niet meedenken elders? we storten nu toch ook massaal voor de inwoners van Haiti? ook niet bepaald naast de deur...? dierenleed kent geen grenzen. in Nederland mag zo'n strop niet uitgezet, ze zijn in Nederland iets verder en meer bewust van de dier als medebewoner op deze planeet.
in Belgie zijn ze nog niet zover, dus daar mag best wat hulp voor in het leven worden geroepen. sorry dat ik het zeg, maar op de petitielijst tekenen mensen van allerlei nationaliteiten tot nu toe, begaan met dieren. hoe kun je nu alleen 'voor eigen deur' denken? wat eng! als in, bekrompen wellicht? ik wil hier geenszins ruzie zoeken of mensen beledigen, maar als jij als toerist in het buitenland op bezoek bent en iets van dierenleed meemaakt, sluit je je ogen dan, doe je niks, simpelweg omdat het niet in je eigen land gebeurt en je straks weer lekker naar huis gaat en er niks mee te maken hebt, verder... kom op, zeg...!

We hebben de Euro. De grenzen zijn open, we hoeven niet meer lang in de rij om paspoorten te laten zien en auto's te laten doorzoeken. Dan verdient ook de das in Wallonie een beetje steun en aandacht, en elk ander dier dat in zo'n gruwelijke strop terecht komt. en zoals iemand terecht aangaf:

Het verdelgen van een individuele vos heeft hoogstens een tijdelijk effect. Het vrijgekomen territorium kan snel worden ingenomen door jonge of rondzwervende exemplaren. Zodoende is deze onnodig wrede vorm van verdelging naast afschuwwekkend ook nog totaal zinloos en vormt een bedreiging voor andere diersoorten.

wie liever voor eigen deur blijft vegen... ik hoop maar dat als je ooit in het buitenland bent en daar met panne langs de weg staat, of met gebroken been langs een ravijn.. dat je dankbaar zult zijn als iemand wiens taal je niet spreekt reageert vanuit een universeel gevoel om een ander leven wezen te helpen. als ze hulp nodig hebben. zo. en Jan Paul is een echte held met een groot hart voor dieren. dat mag zeker nog eens extra gezegd, hoor :-)

bibi zei

Zo denk ik er ook over, Gina!

Kees zei

Idem.

Stefan zei

Ho,ho! Wat een aanvallen aan mijn adres.

Wat ik alleen maar bedoel is dat het misschien niet zo netjes is als je de slechte situatie van dieren in eigen land niet (wil) zien/ziet, en elders gaat vertellen hoe ze het daar beter moeten doen.

Voor de rest vind ik dit verhaal ook best gruwelijk hoor.

Maar wat Gina zegt ('ze zijn in Nederland iets verder en meer bewust van de dier als medebewoner op deze planeet.
in Belgie zijn ze nog niet zover, dus daar mag best wat hulp voor in het leven worden geroepen.') klinkt me toch een beetje als misplaatst ubermenschgefuhl.

Idem voor al diegenen die daar idem achter schreven.

bibi zei

Stefan wie zegt dat ik me niet inzet voor dieren in nederland? het hoeft toch niet óf óf te zijn? het kan toch en en zijn? je kunt toch hier in Nederland mensen en dieren steunen en ook daarbuiten?
Natuurlijk wil je geen dierenmishandeling, nergens niet, dat snap ik ook wel. Maar je gaat toch niet de andere kant op kijken als er een grens tussenzit? Mensen die dat doen zijn niet per se Uebermensch, in dit geval zou je ook kunnen zeggen dat mensen die hun hoofd afwenden achteraf zouden kunnen zeggen: ich habe es nicht gewusst. Ook geen prettige gedachte.

Jan Paul zei

In het kader van voor eigen deur vegen: hier een citaat van iemand die de petitie ook ondertekend heeft:

Dit is een goede leer voor Nederland, waar bij wijze van experiment en in bijzondere omstandigheden door wetenschappers ook strikken worden gebruikt om vossen te vangen. Op Vlieland (Nederland) heeft Staatsbosbeheer op deze wijze vossen gestrikt en daarna afgeschoten, omdat vossen niet op de eilanden thuishoren. Strikken zouden altijd en voor iedereen verboden moeten worden. Het is voor elk dier verschrikkelijk om in een strik te belanden, of het nu een vos of een das is. Door deze methode voor wetenschappers wel toe te staan zet men de deur wijd open voor navolging. Er is door onveranrwoordelijke lieden altijd wel een argument te bedenken waarom zij het noodzakelijk vinden (in Nederland) verboden middelen te gebruiken. Het strikken van dieren is een stropersmethode, dus verbieden in de hele EU.

In Nederland gebeurt het dus ook.