maandag, januari 11, 2010

Worst (2)

In de winkels kun je verschillende soorten vegetarische worst krijgen. De ene is wat beter gelukt dan de ander. En de eerste keer dat je vleesvervangers gebruikt is het sowieso een klap in je gezicht. Maar je went er snel aan. Bovendien moet je ze soms niet als een vervanger zien van het stuk vlees dat ze behoren voor te stellen, maar als iets geheel anders. Dat helpt. Als je De gebroeders Karamazov gaat vergelijken met De wraak van het spruitje komt die arme Dostojevski er heel bekaaid af. Maar als je de twee los van elkaar ziet, dan merk je dat de ouder Russische literatuur ook echt wat te bieden heeft.

Anyway. Wat je zelf maakt is vaak vele malen lekkerder. Daarom ging ik op zoek naar een methode om zelf worst te maken. Het doel: de smaak van een echt Italiaans worstje zoveel mogelijk benaderen. Op internet zag en las ik dat tofu de ideale basis was voor dit doel. Het neemt de smaken van kruiden heel goed in zich op, heeft wat stevigheid en is lekker kneedbaar. Om het echt een Italiaans tintje te geven had ik er lekker veel tijm, knoflook en pepertjes in gedaan. Voor de hartigheid/umami wat soja en tomatenpuree, voor de frisheid wat kappertjes en voor de structuur wat meel en ei. Een klein beetje rauw geproefd: heerlijk!

Vervolgens ingerold in aluminiumfolie en garen in de oven, in de hoop dat er een mooi stevig worstje uit kwam. En dat viel tegen. In de oven had de tofu de smaken juist enorm vervlakt. Er was weinig van die pittige Italiaanse smaak over. En de structuur was ook compleet ruk. Het ding viel nog net niet uit elkaar. Maar het was niet mogelijk om plakjes te snijden die dunner waren dan drie millimeter.

Mislukte experimenten bestaan niet, geslaagde leerprocessen wel. Dus kon ik met deze extra informatie alvast broeden op een manier om een beter worstje te maken.

15 opmerkingen:

ted zei

Het probleem is dat het kennelijk op vlees moet lijken; zodra dat niet meer hoeft, is het probleem opgelost.
Je worstje was helemáál niet mislukt! Je had hem alleen niet moeten garen. Dus nog eens proberen, maar dan zonder de ingrediënten die per se gaar moeten zijn, zoals ei. Dan is het waarschijnlijk losse prut, maar als je dat een beetje aandrukt in zo'n vormpje waarmee je rijst en zalmsnippers als een mooi "taartje" presenteert, oogt het fraai.
Je kunt trouwens ook proberen om er met gelatine een (koud) worstje of een aspic van te maken.

bibi zei

Ja maar in gelatine zit koeienbot. Moeilijk moeilijk moeilijk. Zit ook in drop: koeienbot.

Jan Paul zei

Ik vind het wel een goed idee. En gelatine kun je eenvoudig vervangen door agar agar.

Ingrid zei

Jee, is er dan geen 'vegetarische' drop? Gat in de markt lijkt mij.

Ik ben niet zo'n enorme dropliefhebber (en parttime vegetariër) maar als ik eens keelpijn heb dan MOET ik aan de muntendrop. Gewoon voor de lekker eet ik wel eens Engelse drop, maar dan vooral die ronde kokosdingen. De zwarte staafjes liggen meestal uit te drogen in het bakje, die lust volgens mij niemand (ik ook alleen als ik keelpijn heb). Volgens mij kunnen ze die beter weglaten.

ted zei

Begrijp ik nou goed dat gelatine niet mag vanwege koeienbot maar ei wel? Ik wil niet lullig wezen, maar ei is een dier in de dop, hoor. Als je een ei uitbroedt komt er een kuiken uit met bot en al!

bibi zei

Nooit begrepen wat die zwarte staafjes in dat zakje doen. Niemand wil ze inderdaad.

bibi zei

Alle eieren die wij eten zijn onbevruchte eieren. Je kunt lang broeden maar er komt niets uit. Alle haantjes zijn al door de versnipperaar gehaald voor ze goed en wel adem konden halen. Het is zelfs zo dat bio-kippen zoveel ziektes onder de leden hebben dat ze niet eens de volwassen leeftijd kunnen bereiken om zich voort te planten.
Maar goed, ik eet ook wel eens een dropje. Dus dan kan die gelatine ook wel op z'n tijd. Het blijft me bezighouden in ieder geval.

annelies zei

Eigenlijk heb ik nooit begrepen waarom vegetariërs zo graag namaakvlees willen eten. Hoe zit dat toch?

Jan Paul zei

Echte vegetariërs willen helemaal geen nepvlees. Die zijn blij met hun tofu en linzen. Alleen wannabe-vegetariërs zoals ik missen het vlees soms (bijvoorbeeld bij boerenkoolstamppot).

bibi zei

Hoi Annelies, het komt bij mij denk ik omdat ik vlees soms wel lekker vind. Dat is de ellende. Dus dat vegetarisch eten is niet altijd een makkie. Vandaar die vervangers op z'n tijd. Zoals inderdaad nepworst bij de boerenkool.

ted zei

Dus als ik het goed begrijp mag een ei uit de legbatterij wel omdat het niet levensvatbaar is en een ei van de scharrelkip bij de boer om de hoek niet omdat daar de haan bij geweest kan zijn?

Ik vind gerechten als boerenkool en hutspot zonder vlees lastig, omdat je dan een bord prak voor je hebt zonder enige variatie. Maar je kunt boerenkool wel oppeppen met sambal en ketjap, en als je er wat gebakken uien of champignons bij legt, heb je toch wat heen en weer te vorken.

Marijn zei

Ik vind het eten van eieren zo zielig voor die kippen. Die stoppen enorm veel energie in het maken van zo'n eitje en steeds als ie in het nestje ligt, wordt ie weggehaald en kan ze weer opnieuw beginnen. En wij troosten ons met de gedachte dat het eitje toch niet bevrucht was.
Als het kipje niet steeds een vers eitje afhandig gemaakt werd, zou ze echt niet zoveel eitjes leggen. Dat geldt ook voor de scharrelkippetjes. Die zijn bij elk gestolen eitje bedroefd.

Pascale zei

Cashewnoten zijn ook lekker door de boerenkool. Of gorgonzola erover kruimelen. Maar zo'n beetje alles is lekker met gorgonzola. En eigenlijk mag ik niet reageren, want negen van de tien keer snij ik een Hemaworst bij boerenkool.

Helemaal vegetarisch vergt zo'n andere manier van denken, vind ik. Dat lukt me niet. Dan moet ik af van het koolhydraten/groente/vlees-idee. Door veel verschillende dingen op tafel te zetten gaat het nog wel - gado-gado, mexicaanse tortilla's, indiase dingen. Of juist prutjes als chili con (sin) carne en pasta of rijst met groente (en gorgonzola).

Maar zodra het koolhydraten/groente/vegetarisch wordt, ontstaat er een gat. Aardappels, sperzieboontjes en... noten? vind ik ook niks. Een lapje vivera is wel aardig, maar niet iedere week.

Dus eten we toch nog twee keer per week een landdier en/of vis. Het tofutaartje klinkt wel erg lekker.

Anoniem zei

Er zijn verschillendes oorten vegetarische gelatine: agar-agar is er een van.

Anoniem zei

Een vraagje, de echte worst word gevuld in darmen van schapen, geiten etc. maar in wat word de vega worst gevuld?