donderdag, januari 07, 2010

Overal koud?


Het vries dat het kraakt in de VS. Hier in Europa worden records gebroken. En ook China heeft een waanzinnig strenge winter. Een situatie die behoorlijk zeldzaam is. Is dit het bewijs dat de opwarming van de aarde complete flauwekul is? Nee, natuurlijk niet. Zelfs bij een opwarmende aarde zijn deze situaties mogelijk. Maar het maakt wel iets anders duidelijk.

Het is in China, Europa en de VS zo koud omdat het op Groenland en in Siberië véél te warm is (dat is uiteraard relatief: het vriest er maar twintig graden in plaats van vijftig). De kou moet ergens vandaan komen. Het is niet zo dat het hele noordelijk halfrond ineens veel te koud is; het is gemiddeld net zo warm als anders. De weerkaarten zijn nu alleen anders geschud.

Alles draait om evenwicht. Dus als wij hier een veel te zachte winter hebben weet je zeker dat het ergens anders juist extra streng is. En daar mogen we instituten als het KNMI wel op aanspreken. Als het hier een jaar lang warmer is dan normaal, dan komt het volgens het KNMI door de opwarming van de aarde. Maar omdat het híér te warm was, was het dus ergens anders te koud.

De zaak wordt eenzijdig belicht. Gemiddeld is tot tien jaar geleden de temperatuur op aarde gestegen, daarna is de temperatuur constant gebleven. Zelfs bij een opwarmende aarde is het mogelijk dat de temperatuur tien jaar lang constant blijft. Dus dit gegeven haalt de opwarmingstheorie (het is een theorie, ook al ontkennen sommigen dat) zeker niet onderuit. Het mag alleen wel genoemd worden. En dat doet het KNMI niet.

5 opmerkingen:

Katrien zei

Hoera! Weer eens een andere klok dan al die hysterie! Dankjewel!

Nasi Rames zei

In deze link wordt gerefereerd aan een mini-ijstijd die eraan zit te komen.De komende decennia zal het dus kouder worden. Overigens zal het daarna -volgens deze wetenschapper weer warmer worden. De globale opwarming gaat dus op de lange termijn door. Weinigen die dat ook daadwerkelijk betwijfelen (misschien doorgewinterde FOX-newsers). Of de oorzaak van de opwarming aan mensen toegeschreven kan worden blijft echter discutabel. Maar dan word je gratis en voor niets wel door Femke Halsema voor onnozelaar uitgemaakt.

Hierbij het artikel.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1242011/DAVID-ROSE-The-mini-ice-age-starts-here.html

Jan Paul zei

Ik vertrouw nooit 'klimaat-deskundigen' die zeggen te weten hoe het zit. Of ze nu voor of tegen de opwarmingstheorie zijn. Het klimaat is te ingewikkeld om snel even enkele voorspellingen te kunnen maken.

Anoniem zei

Ha Jan Paul, je schrijft: "Het is in China, Europa en de VS zo koud omdat het op Groenland en in Siberië véél te warm is (dat is uiteraard relatief: het vriest er maar twintig graden in plaats van vijftig)."
Ik weet niet hoe het in die andere plaatsen is, maar op Groenland is het sinds november WARMER dan hier in Nederland. Het vriest er geen twintig graden, maar slechts een paar graden en vaak is het er boven nul. Ook ligt er nauwelijks sneeuw.
Ik kijk vaak op de webcam van het Oost-Groenlandse dorpje Tasiilaq (waar ik een deel van de afgelopen zomer heb doorgebracht) en zie dan dat er minder sneeuw ligt dan in mijn tuin. Het hóórt er twintig graden te vriezen, en de baai hóórt dichtgevroren te zijn, maar vooralsnog hebben de sledehonden er vakantie.
Voor wie ook eens naar die webcam wil kijken: http://www.andreassen.gl/andreassen/webcam.htm .

Jan Paul zei

Dank voor de link! Groenland is heul heul heul groot. En in het noorden vriest het toch gewoon flink. Maar dat de sledehonden er wegens gebrek aan sneeuw vrij hebben is nieuw voor mij.