vrijdag, januari 15, 2010

Koko (1)


Lief hè? Dit is Koko met één van haar huisdieren. Koko is een gorilla die in gebarentaal kan praten. Ze kent meer dan 2000 woorden. En als ze er een woord niet kent, dan verzint ze het. Zo wordt een eend een 'watervogel' en een ring een 'vingerarmband.' Koko verzint ook namen. Zelf is ze bijvoorbeeld niet zo tevreden over haar naam. Ze prefereert 'geweldig persoon gorilla.' Maar dat is zo lang hè?

Heel bijzonder van Koko is haar vriendschap met katten. Om haar eerste kat heeft ze zelf gevraagd. Sterker nog, ze bleef maar zeuren tot ze er een kreeg. Ze mocht zelf de naam bedenken en dat werd 'All Ball.' Koko en All Ball waren onafscheidelijk. De gorilla verzorgde het katje alsof het haar eigen kind was. Helaas liep het verkeerd af. All Ball liep op een dag weg uit de kooi van Koko en kwam vrijwel direct onder een auto. Toen Koko dat hoorde was ze weken ontroostbaar.Inmiddels heeft Koko weer nieuwe huisdieren gekregen en dat gaat wel goed. Maar All Ball blijft haar grote liefde. Nog steeds gebaart ze bij het horen van de naam van het beestje 'Droevig, droevig slecht.'

4 opmerkingen:

Ingrid zei

Zeg, word je soms gesponsord door Kleenex?

Gina zei

oooh, wat lief. en vooral dat communiceren, gebarentaal. bewijst maar weer dat mensen dom zijn, niet de dieren :-)
zal dit gelijk aan mn vader doorsturen, die keek vanmiddag naar animal planet en een dierentuin waar ze de kooien ontsmetten met emmers water (en schoonmaakmiddel) door deze emmers gewoon zo de kooi in te kieperen, zodat de dieren ook nat worden. en troep over zich heen krijgen. van het Koko-verhaal wordt ie vast weer vrolijk!!

Gina zei

ahem, kleine correctie! van DIT stukje wordt ie niet vrolijker, maar wel van het feit dat KOKO communiceert via gebarentaal en vooral zelf woorden verzint. kon niet wachten op Koko (2) en Koko (3) en heb via YouTube leuke filmpjes gevonden.
toch irriteert me de muziek en voice-over en de kinderlijke manier waarop Penny met Koko praat. alsof ze achterlijk is, deze gorilla. en zo praten ze ook vaak met senioren in een bejaardentehuis.

Jan Paul zei

Van de komende stukjes word je een stuk vrolijker, Gina!