woensdag, december 16, 2009

Schaf dat land af

Toen Marc Dutroux ontsnapte kopte een Vlaamse krant ‘Schaf dit land af.’ Soms heb ik dat ook met Nederland. Bijvoorbeeld als er een zware crimineel wegblijft van een welverdiend weekendverlof, of als zijn collega door een vormfout van het OM moet worden vrijgelaten. Maar daar gaat dit stukje niet over. Dat gaat over Luxemburg. Schaf dát land af. En vooral die taal.

Vorige week kochten we in België telkens melk uit Luxemburg. Dat heet daar geen ‘melk’ of ‘milch’, maar ongelofelijk aanstellerig ‘mëllech.’ En die is niet ‘lang houdbaar’ maar ‘laang frësch.’ Luxemburg zelf noemen ze trouwens ‘Lëtzebuerg.’ Overal met die aanstellerige puntjes. Je hoort het ze zeggen, met zo’n weeïge stem: ‘Lëtzebuerg.’ Dat ‘Lëtze’ slaat ook nergens op. Ze zijn er helemaal niet consequent in. Ik heb het opgezocht: Luxaflex heet er gewoon Luxaflex, terwijl het eigenlijk dus ‘Lëtzeflëtz’ zou moeten heten. En Letland heet niet ‘Luxland’, maar Lettland.

Het allerergste voorbeeld is het nieuws daar. Toen RTL nog officieel een Luxemburgse zender was, konden we genieten van het Luxemburgse journaal, dat - hou je vast - ‘hei elei kuck elei’ heette. Dat neem je toch niet serieus? Het klinkt als een peuterprogramma. En het werd nog erger als ze begonnen te praten: ‘gooiesmörgensjditisjheiëleikuckeleimeiëlëtzebuergisjenorrichten.’ Stelletje fuckers. En daarom dient Luxemburg binnengevallen te worden met tanks en kanonnen. De Luxemburgers mogen er gewoon blijven, maar moeten voortaan Zweeds praten. Dat is wel een mooie taal. Met veel puntjes die er wél toe doen.

Er zijn trouwens ook Norenhaters. Maar daar heb ik dan weer níéts mee.

5 opmerkingen:

Gerb. zei

En dan te bedenken dat er in Sheffield (UK) een complete afdeling Lëtzebuergs is! Dat er een mannetje om de week uit dat land komt om er, tja, ik weet niet precies wat te doen, tussen vele, vele posters met afbeeldingen van dat prachtige land.

thea zei

lol @ Lëtzeflëtz

Marijn zei

Vertel 't ze, Jan Paul, tis hoog tijd!
Hei Elei My Ass! Zo!

Pascale zei

Zo is het maar net. En dan die uitsloverige kastelen op iedere straathoek. Grootheidswaanzin is het.

Wim Helsen waarschuwde er al voor: het grote Luxemburgse gevaar. Als zij de kans krijgen om het grootste volk ter wereld te worden, zullen zij die niet laten liggen. Opdat een ieder die oren heeft, hore.

(Voorstelling Bij mij zijt ge veilig: http://player.omroep.nl/?aflID=8390458.)

Almar zei

Ja, weg met dat idiote vorstendommetje! Hei elei fuck elei!