maandag, december 14, 2009

Het Al Gore-effect


De klimaattop in Kopenhagen is in volle gang, terwijl het er momenteel ijs- en ijskoud is. Dat was te verwachten. Bij dit soort conferenties is er namelijk bijzonder vaak sprake van het 'Al Gore effect.' Op veel plaatsen waar Al Gore een lezing houdt over de opwarming van de aarde sneuvelen er namelijk kouderecords. Vorig jaar was het bijvoorbeeld erg spectaculair. Eerst hield Gore een toespraak voor de universiteit van Harvard op het moment dat een 125 jaar oud kouderecord er aan ging. Een week later sprak hij in het Britse House of Commons in Londen, waar er voor het eerst weer sinds 1922 sneeuw in oktober te melden viel. Zo zijn er nog veel meer gevallen te noemen: van China tot de Noordpool. In Australië moest in 2007 een serie lezingen zelfs wegens sneeuw en kou worden afgeblazen.

Gore zelf is nu trouwens niet in Kopenhagen, maar in de Verenigde Staten - waar het in het noordwesten momenteel ook extreem koud is. Misschien wordt het tijd dat de provincie Friesland hem een huisje aanbiedt bij een van die elf steden.

2 opmerkingen:

Ingrid zei

En hoe was het in de Ardennen? Kon je nog door de sneeuw wandelen?

Jan Paul zei

Reken maar, Ingrid. Op de hoogste heuvels was het helemaal wit. Sien ligt dan ook nog steeds compleet uitgeteld onder de tafel, na urenlang met haar neus in de sneeuw gerend te hebben.