maandag, december 28, 2009

De top drie van Coen: drie teleurstellende mediazaken van 2009

Ja, peuter die restjes kalkoen maar weer tussen je tanden vandaan. We gaan vandaag gewoon weer verder met de eindejaarslijstjes. Ook al is dit nog maar de tweede keer dat de lijstjes in deze vorm gestalte krijgen, er begint toch al een patroon zichtbaar te worden. Zo heeft Coen net als vorig jaar een top drie van teleurstellende mediazaken. Ik kan me er aardig in vinden. Vooral in de nummer 1. Wij zappen hem ook altijd weg.


1 De luie tong van Frank Lammers

Je kunt je afkeer van bepaalde mensen meten aan je zapgedrag. Het kunnen hele aardige mensen zijn hoor die op tv komen: ze zorgen goed voor hun moeder en ze slaan hun vrouw en kinderen niet en geven aan elke Leger des Heilscollectant een royale bijdrage, maar zodra ik ze op tv zie dan maak ik jacht op de afstandsbediening. Niet weg te zappen is Frank Lammers. Je hebt geen idee wat die Frank Lammers werkelijk kan, maar hij hoeft maar een theatershowtje te maken en hup hij zit bij De Wereld Draait Door. Je kijkt naar het Groot Dictee der Nederlandse Taal en daar zit Frank Lammers, sloom kauwgom kauwend. Die kaken bleven zijn kauwgom ook malen tijdens het interview in de pauze. Traag malende kaken. Je zag de speekselklieren in volle werking: hier werd het trage praatsap gemaakt dat Frank Lammers nodig heeft om te spreken. Voor Comedy Central verzorgt Frank Lammers de voice over en ook tijdens die korte tekstjes hoor je de sloomheid van zijn stem, de luie tong onder in de mond, de kauwgom weggepropt achter de kiezen en nauwelijks in staat om in verstaanbaar Nederlands een tekst voor te lezen. Zo’n type maken we in Nederland voice over.

Het gewraakte moment vanaf 01:01:56

Get Microsoft Silverlight


2 De econoom Prem Radhakishun

Mislukte advocaat die veel in de media optrad en daar furore maakte door vooral hard en ongenuanceerd door alles heen te praten. Vooral hard. Leuk voor programmamakers, want ze hadden en een soort allochtoon in huis en eentje die voor ophef zorgde. Dat die ophef nooit veel om het lijf had, maakte niet uit: als het maar beweegt en lawaai maakt. Prem beweegt en maakt lawaai en kreeg daarna een eigen multiculti-tv-programma waarin je vooral zag dat Prem de wijken uitgejaagd werd door Marokkaanse jongeren. Daarna kreeg hij nog een programma waarin hij kinderen met een achterstand in een paar bijeenkomsten enorm bijspijkerde zodat ze toch goed vooruit kwamen op school. Leuk, maar het verandert niet structureel iets aan de situatie in overvolle klassen waar juffen en meesters in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben op ‘zwarte’ scholen. Dieptepunt dit jaar was het tv-optreden van Prem bij De Wereld Draait Door. De mislukte advocaat en programmamaker was aangeschoven als deskundige: niet over de advocatuur of de multiculturele samenleving, nee, hij moest praten over de economie. Twee dagen achtereen mocht Prem praten over de stagnerende economie. Je had het idee dat de economische crisis toen pas daadwerkelijk begon. In de zomer verscheen Prem in ‘Zomergasten’: dat kon ik niet meer aan.

Prem vanaf 00:04:40

Get Microsoft Silverlight


3 De terugkeer van Martin Šimek

Al veertig jaar in Nederland en nog steeds niet in staat een goede Nederlandse zin uit te spreken. Nederlanders vinden dat leuk: die houden van mompelende, kauwgumetende acteurs, schreeuwende Surinamers en krompratende Tsjechen. De RVU had Šimek al verbannen naar de randen van de nacht, maar hield er eind vorig jaar helemaal mee op. Dit jaar maakte Šimek een comeback bij de EO op televisie waar hij religieuze poppenspelers mocht interviewen van wie hij nog nooit gehoord had.
http://player.omroep.nl/?aflID=9454450&start=00:00:00 In De Wereld Draait Door (alweer) is hij een graag geziene gast (het beweegt en maakt lawaai), maar o wee als Šimek eens commentaar krijgt. Luister naar dit gesprek op EO-radio waarin men de presentator confronteert met enkele minder gelukte uitzendingen.

Luister hier: http://content1b.omroep.nl/b83b42c910d54c8241c3a8dee1e16ce7/4b320004/portal/radiomanager/archive/radio1/05-01-09/dag_martin_simek-deel_2_interview_met_martin_simek.mp3

6 opmerkingen:

Pascale zei

Jaaa, dit is een lekker lijstje. Net als Coens top drie vorig jaar. De link naar het de radiouitzending werkt alleen niet. Welk programma was het?

coen zei

@ Pascale: klik hier

Pascale zei

Geweldig Coen, bedankt!

ted zei

Ik weet niet goed wat ik hier van moet denken. Frank Lammers is trouw gebleven aan zijn Brabantse tongval, en dat is niet hetzelfde als een luie.
Vergeleken met mij is hij een vóórbeeld van dui-de-lijk spre-ken, dus als jullie iets tegen Lammers' manier van spreken hebben, dan weet ik wel hoe jullie over die van mij denken. Maar ik ben niet boos, hoor :-)

coen zei

@ ted: als je goed hebt gelezen, dan heb ik het niet gehad over zijn Brabantse tongval.
Zijn manier van spreken is dan ook niet te vergelijken met jouw manier van spreken die wat nichteriger is, maar wel zeer duidelijk.
Frank Lammers klintk altijd alsof hij tegelijkertijd een karbonade zit weg kanen.

ted zei

Natuurlijk heb je het niet over zijn Brabantse tongval gehad. Je keek wel uit.