donderdag, december 10, 2009

Conclaaf

Wat waren ze blij in Viterbo in 1268. De kardinalen hadden het stadje uitverkoren als locatie om te bepalen wie de overleden paus Clemens IV op te volgen. Het zal vast niet tot het dagelijkse taalgebruik van toen hebben gehoord, maar anders hadden ze ongetwijfeld gezegd dat ‘Viterbo nu eindelijk op de kaart stond.’

De kardinalen lieten zich lekker in de watten leggen door de trotse bevolking. De lekkerste en duurste gerechten kwamen op tafel voor het hoge gezelschap. Ook nog na een maand, toen er nog steeds geen paus gekozen was. ‘Geeft niets,’ zeiden de Viterbianen, ‘des te langer aandacht voor ons stadje.’ Maar hoe langer het duurde, hoe ongeduldiger ze werden. ‘Tja, weet je wat het is?’ zeiden de kardinalen terwijl ze hun zoveelste afgekloven kippenboutje in het houtvuur gooiden. ‘Het lukt maar niet om de Heilige Geest te laten binnenkomen.’ En ze namen nog maar een slokje wijn.

Uiteindelijk - na 33 maanden! - werden de inwoners van Viterbo de kardinalen meer dan zat. Om het de Heilige Geest wat makkelijker te maken werden de kardinalen op een rantsoen van water en brood gezet. Toen dat nog niet voldoende was, haalden ze het dak van de kapel waar de kardinalen vergaderden. Die waren nu compleet blootsgesteld aan de elementen, maar de Heilige Geest kon de vergadering nu absoluut niet meer over het hoofd zien. En warempel. Nog geen dag later was er een nieuwe paus gevonden! Habemus Papam! Welkom Gregorius X.

Vanaf dat moment werden de kardinalen die een nieuwe paus moesten kiezen voortaan altijd maar opgesloten. Dat ging zo een stuk sneller. Ook het woord ‘conclaaf’ komt daar vandaan. Het komt van ‘cum clave’: met sleutel. Leuk hè?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

zeer interessant, bedankt

Marijn zei

Aaaah Oom Jan Paul,
vertel es hoe dat ook weer zat hoe ze erachter komen of het wel een man was, die nieuwe paus? ;-)

Jan Paul zei

Da's inderdaad een leuk verhaal. Dat lijkt me iets voor morgen als ik terug ben uit de Ardennen - waar het nu een beetje sneeuwt!

Anoniem zei

Je hebt gelijk: interessant is hoe zeker. Geen dak boven je hoofd is dus ideaal om een vervelende taak snel af te ronden. Ik ga 'm onthouden!