maandag, november 09, 2009

Het mysterie van Baccara


Baccara. Ik hoorde ze voor het eerst toen ik zeven was. Mijn Engels was toen nog niet goed genoeg om de teksten te begrijpen. En nu snap ik ze eigenlijk nog niet. Neem nu het befaamde ‘Yes sir, I can Boogie.’
Met als refrein:

Yes Sir,
I can boogie

But I need a certain song.

I can boogie,

Boogie woogie

All night long.

Dat ‘Yes sir,’ doet vermoeden dat er een vraag aan vooraf ging van de desbetreffende ‘sir’ in kwestie. Maar welke vraag? En in welke context?

In eerste instantie zou je aan een liefdessituatie kunnen denken. De man zou dan gezegd kunnen hebben:

‘Je ziet er zeer aantrekkelijk uit. We hebben ook boeiende gesprekken en ik vind je op alle gebieden begeerlijk. Ik zou je bijna willen kussen. Maar voor ik dat doe wil ik nog één ding weten. Kun je eigenlijk dansen op de muziekstijl die uit de Rockabilly en de Rock-n-Roll is ontstaan? En zo ja, hoe lang?’

Yes Sir,
I can boogie

But I need a certain song.

I can boogie,

Boogie woogie

All night long.

Klinkt ongeloofwaardig, toch? Maar iets beters kan ik er niet van maken.

Het klinkt ook een beetje onderdanig (Maar nog niet zo nederig als hun hit ‘Sorry I’m a Lady'). Er is wellicht sprake van een machtsonevenwicht. Het zou dus ook zoiets kunnen zijn:

‘Zozo, een studie econometrie cum laude afgerond. Alle benodigde ervaring. Leidinggevende capaciteiten. U lijkt me zeer geschikt om directeur van ons economisch planbureau te worden. Ik heb echter nog één vraag: kunt u eigenlijk dansen op de muziekstijl die uit de Rockabilly en de Rock-n-Roll is ontstaan? En zo ja, hoe lang?’

Yes Sir,
I can boogie

But I need a certain song.

I can boogie,

Boogie woogie

All night long.

Of nog erger:

‘Aha. Dus u wilde onze militaire junta omver werpen. Daar staat in onze dictatuur een zware straf op: De Vergeetput. Er is echter nog een manier waarop u deze straf kunt ontlopen: Kunt u dansen op de muziekstijl die uit de Rockabilly en de Rock-n-Roll is ontstaan? En zo ja, hoe lang?’

Yes Sir,
I can boogie

But I need a certain song.

I can boogie,

Boogie woogie

All night long.

Ik denk dat ik er niet uit kom. Iemand anders misschien?

Voor de liefhebbers hier het hele nummer:

7 opmerkingen:

ted zei

Zeg popje, ze draaien Huilen is voor jou te laat. Zullen we boogiewoogiën of kun je dat niet?

Yes sir, I can boogie, but I need a certain song...

O, dan wachten we nog even. Ah, ze draaien De vlieger van André Hazes! Kom, schatje. Beentjes van de vloer voor de boogie. Of kun je dat niet?

Yes sir...

(enzovoort)

annelies zei

Sorry voor de spelbrekerij, maar "yes sir" wordt ook gebruikt als loze bevestiging, helemaal niet op meneren gericht... vergelijkbaar met "man oh man", "reken maar" en "nou en of":

Man o man, wat kan ik boogieën!

Jan Paul zei

In dit geval niet Annelies. Het lied begint namelijk met: 'Mister, your eyes are full of hesitation.' Hij twijfelt dus echt. Over iets. En hoogstwaarschijnlijk over de vraag of ze kan dansen op de muziekstijl die uit de Rockabilly en de Rock-n-Roll is ontstaan. En zo ja, hoe lang.

Jan Paul zei

Oh nee! De vijandige legers zijn ons tot vijf kilometer genaderd. Ze zijn met vijf keer zoveel man en hebben veel betere wapens. We zijn verloren. Tenzij... Tenzij... Generaal Mendiola, bent u in staat om te dansen op de muziekstijl die uit de Rockabilly en de Rock-n-Roll is ontstaan? En zo ja, hoe lang?

Alexander zei

Wat me ook voor een raadsel zet is dat 'a certain song', die ze nodig hebben om te kunnen dansen op de muziekstijl die uit de Rockabilly en de Rock-n-Roll is ontstaan. Welk lied zou dat in vredesnaam zijn?

Ionica zei

Ik vermoed dat die `certain song' hun eigen `Yes sir, I can Boogie' is, een prachtige Escherachtige zelfverwijzing.

Ik denk dat de oorspronkelijke vraag ook in een academische omgeving is gesteld:

Mevrouw de kandidaat, in uw proefschrift beschrijft u de tijd-ruimte kromming van het heelal tot in de fijnste details. Heel interessant, maar bent u in staat om te dansen op de muziekstijl die uit de Rockabilly en de Rock-n-Roll is ontstaan? En zo ja, hoe lang?

Pascale zei

Met de mistige klanken van het intro kan ik me zo voorstellen dat het ook om iets anders kan gaan dan de muziekstijl die uit de Rockabilly en de Rock-n-Roll is ontstaan.

De 'certain song' is dan de juiste toon die mister moet aanslaan om haar de hele nacht te laten boogiewoogiën. Lijkt me.

En aan je reactiewidget denk ik zomaar af te lezen dat het tijd is voor een woordverificatietooltje.