vrijdag, november 27, 2009

Eindelijk thuis: wonen in Dachau

Dit beeld met die bergen op de achtergrond is overigens kei-nep.


Terwijl we ons huis aan het Singel 262 tijdelijk hebben verhuurd aan een schietgrage ex-commando (deze mededeling moet van Hirsch Ballin) bevinden wij ons thans in München. Waarom München? Omdat ik er al zo vaak langs gereden ben op weg naar wintersport, dat de stad mij intrigeerde. En vooral ook omdat je vanuit hier in no time in de bergen zit. En dat gaan we in ieder geval maandag doen. Naar Garmisch Partenkirchen om precies te zijn.

Hoe is München? Alle clichés zijn waar. Tiroler hoedjes, bier en wurst, wurst und noch mal wieder wurst. Echt. Maar wat ons vooral opviel was een campagne om in Dachau te gaan wonen. De tekst was Endlich zuhause: wohnen in Dachau. Toets 'Dachau' in bij Google en Google zet er automatisch al 'concentratiekamp' achter. Dat is onze associatie met de plaats. Maar het leven gaat door, en hier heeft men die associatie al lang niet meer zo. Daarom kun je je er heerlijk thuis voelen, volgens de reclamemakers. Tja. Waarom niet?

7 opmerkingen:

bibi zei

Ik lees op dit moment de biografie van Pim Boellaard. Hij heeft in de Tweede Wereldoorlog vastgezeten in onder andere Dachau. Ik schrok me dood toen ik in de U-bahn die reclame zag. Er stond een foto bij van een gelukkig gezin. En dus met die reclameslogan die Jan Paul noemt. Ik besef dat wij in Nederland nog heel erg vastzitten aan het verleden.

ted zei

Zou het beter zijn geweest als Dachau anders was gaan heten? Hoe zit dat met Westerbork en Vught? Die namen zijn toch ook verbonden aan het verleden waarmee ze zijn opgezadeld?

jan paul zei

Dat is 't hem juist. De slogan 'Eindelijk thuis: waanzinnig wonen in Westerbork' zou heel wat stof doen opwaaien.

ted zei

Maar "ik woon in Vught" associëren veel mensen tegenwoordig met de penitentiaire inrichting of het psychiatrisch ziekenhuis.

Ik zit almaar te denken wie die schietgrage ex-commando is aan wie je Singel 262 hebt verhuurd... De notoire B.D.? De beruchte D.Z.? Misschien is het wel de ogenschijnlijk onopvallende M.B.!

bibi zei

Ik weet niet of die namen veranderd zouden moeten worden. Ik denk het niet eigenlijk. Maar in Nederland is Dachau nu eenmaal alleen maar KL Dachau. We kennen die plaatsen van honderdduizenden doden. Dat je er tegenwoordig gezellig kunt wonen was, om het zachtjes uit te drukken, even wennen. En je moet gaan nadenken. Dat laatste is altijd goed natuurlijk. Blijven denken.

ted zei

Maar wel vermoeiend...
;-)

Steffan Z zei

ik ben in Dachau geweest afgelopen herfst, en er staan gewoon huizen naast het kamp. Als je wakker wordt en je doet je gordijnen open moet je er toch niet aan denken dat je die barakken ziet.