zondag, november 15, 2009

Een nieuwe Kleine IJstijd?


Leuk nieuws voor winterliefhebbers. Er zijn steeds meer wetenschappers die rekening houden met een nieuwe Kleine IJstijd op korte termijn. Dat heeft te maken met de zonnekracht, waar Miebeth Zalfjes een jaar geleden al over schreef. Zelfs fervente aanhangers van de broeikastheorie achten het mogelijk dat de aarde de komende jaren af gaat koelen - om aan het einde van de eeuw flink te gaan stijgen.

Wat is er aan de hand? De zonneactiviteit is al een tijdje extreem laag, terwijl de experts juist dachten dat die de komende tijd zou toenemen. Hoe dat komt weet niemand, maar de verwachting is nu dat die misschien zelfs nog enkele decennia laag kan blijven. Als dat gebeurt daalt de temperatuur op aarde aanzienlijk. Men vermoedt dat dit tijdens de Kleine IJstijd in de zeventiende eeuw aan de hand was, al zijn er ook andere theorieën voor de extreme kou van toen. Hoe dan ook. De temperatuur op aarde is de afgelopen jaren stabiel gebleven of gedaald (laat je niks wijsmaken door het KNMI, daar sturen ze direct een persbericht als de temperatuur 0.1 graad te hoog is, maar zwijgen ze wanneer het afkoelt). Tot minstens eind november blijft het overigens nog zacht. Dat is overigens niet zo erg, want koude novembers worden meestal gevolgd door een zachte winter. Bovendien geldt de oude weerspreuk: bij sneeuw in november valt Kerst in december.

Een kleine wintervoorspelling dan maar? We hebben dit jaar weer een behoorlijke kans op een echte winter. Dat heeft nauwelijks met het bovenstaande te maken, maar meer met de negatieve nao waar we momenteel mee te maken hebben. Die geeft een kans op iets minder zachte zuidwestelijke wind en iets meer op de koude oostenwind.

7 opmerkingen:

ted zei

Maar zoals het bekende spreekwoord zegt:
Het kan dooien op de Noordpool, maar is het koud daar,
dan komt januari één dag na oudjaar.

Jan Paul zei

Ik baseer me altijd op de bekende weerwijsheid: wordt het mooi weer, of wordt het pet? Je weet het snel dankzij de spreuken van Ted.

Ionica zei

Is "Regent het in september, dan valt Kerst dat jaar in december" ook van Ted?

Jan Paul zei

Ja, net als: hagelt het in oktober zwaar, dan valt Kerst aan het eind van het jaar.

ted zei

Niet zo somber, jongens!
Als vogels kwetteren in mei
dan is de winter weer voorbij.

Frank den Hollander zei

Of, zoals mijn vader op een verjaardagsfeestje weleens zei:
"Het is 's avonds veel kouder dan buiten!"
Waarop iedereen instemmend knikte.

Anoniem zei

Lees het hele blog, pretty good