maandag, oktober 05, 2009

Schijnwerpers

Dit survivalpakket kreeg ik zojuist van Nieuw Amsterdam. Leuk hè? Mocht je trouwens ineens denken: 'hé Jan Paul, je schrijft ineens iets anders?' Dat klopt. Dit stukje komt ook op Boekblad.nl te staan. Vandaar.

Voor de meeste mensen mag de Kinderboekenweek morgenavond beginnen, voor mij is hij al zo’n elf maanden aan de gang. En sinds vorige week maandag is het écht hectisch geworden. Nog meer interviews, lezingen, schrijfopdrachten, e-mails, telefoontjes, enzovoort. Peter Rosendaal, de publiciteitsman van de CPNB, verricht uitstekend werk. Ik zeg overigens bijna nergens ‘nee’ tegen. Je krijgt maar een keer de kans om zo in de schijnwerpers te staan, dan moet je stralen ook. Voor sommigen mag het op een ‘overkill’ aan aandacht lijken, maar dat valt reuze mee. Ten eerste krijg ik nog maar een fractie van alle publiciteit die mensen als Giel Beelen of Yolanthe Cabau van Kasbergen krijgen. Ten tweede is het maar voor een paar dagen. En over twee weken is iedereen weer helemaal van me af. Beloofd.

Het is bovendien meestal erg leuk om te doen, al vreet het energie. Wie af wil vallen hoeft zich niets van Sonja Bakker aan te trekken. Je kunt veel beter schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk zijn, want de kilo’s verdwijnen waar je bij staat. Ik ben benieuwd hoeveel ik over twee weken weeg. Vanochtend was het 77,5 kilo. Al zo’n vijf kilo minder dan vorig jaar om deze tijd.

Door alle drukte kost het ‘s avonds nog wel eens wat moeite om tot rust te komen. Gelukkig mediteer ik en dat doet wonderen. Zelfs als ik midden in de nacht wakker word (minstens één keer per nacht zwetend: heb ik wel gedacht aan…?) kalmeert het me voldoende om even later weer verder te slapen. En intussen helpt het ook nog eens om een oplossing voor een probleem, een titel voor een artikel of een vergeten agendapuntje te revu te laten passeren. Opstaan is overigens geen enkel probleem, ik sta elke ochtend vrolijk op met dezelfde endorfinen waarmee ik in slaap ben gevallen. En dezelfde glimlach.

5 opmerkingen:

Ionica zei

Heel veel plezier en succes! Volgens mij zal niemand bezwaar maken als we jou vaker te zien krijgen dan Giel Beelen!

Ingrid zei

Hier sluit ik me geheel bij aan.

Gina zei

ja, wat Ionica zegt. ik kreeg net een nieuwsbrief van de Literair Nederland website over o.a. de Kinderboekenweek en het geschenk en een uitgebreide beschrijving wie Jan Paul Schutten is, ook Ted van Lieshout en Sieb Posthuma worden voor het voetlicht gehaald.

veel plezier, en vooral veel vrolijke endorfinen!!

Ingrid zei

En voor wie de daad bij het woord wil voegen, Jan Paul was er vanochtend al weer vroeg bij. In Goeiemorgen Nederland.

http://player.omroep.nl/?aflid=10170052

Ingrid zei

Het item met Jan Paul en Pierre Wind begint trouwens bij 10:30 minuten.