vrijdag, oktober 23, 2009

Mexicaanse griep voor beginners

Ja! Het RIVM spreekt nu van een officiële (lichte) epidemie, dus...

Veel handen wassen, dat schijnt het best te zijn. En nog even uit mijn buurt blijven. Maar dit is wat mij overkwam toen ik ziek werd. Mocht je dezelfde symptomen krijgen, dan weet je wat je hebt.

Het begint met hevig rillen. Ik werd 's nachts met geen mogelijkheid meer warm. Normaal gesproken kun je douchen om weer warm te worden, maar du moment dat de kraan weer uit is krijg je het verschrikkelijk koud, zodat je weer terug bij af bent. Daarna kreeg ik het afwisselend verschrikkelijk warm of koud. Dat kon een paar keer per minuut zijn(!) en het hield uren aan. De eerste drie nachten had ik hevige koortsdromen. Het begon met dromen over, jawel, spruitjes. De tweede nacht droomde ik over 'gastvoorzitterschap.' De derde over Filip de Winter en Belgische verkiezingen.

De eerste dag voelde ik me nog wel redelijk, maar dat ging snel bergafwaarts. Ik kreeg vooral last van hoofdpijn en was heel erg moe. De volgende dag had kreeg ik hoge koorts. Ook opvallend was een droge hoest die ik nog nooit gehad heb. Ik moest niet extreem vaak hoesten, maar als het gebeurde was het wel heftig. Een antihoestmiddel hielp overigens meteen. Dus dat was fijn. Vanaf dag drie kreeg ik spierpijn in mijn rug. De laatste dagen snotter ik. Vandaag ben ik nog een beetje wiebel, maar het is mijn eerste dag zonder paracetamol.

Conclusie:
Spookverhalen zijn nergens voor nodig. Het is heel vervelend, maar het is niet eens nodig om een arts te bellen. Toch is het ook weer geen gewone griep. Ik ben in geen twintig jaar zolang ziek geweest. Normaal duurt griep bij mij maximaal twee dagen. En ook als je weer beter bent moet je nog even uitkijken. Zowel voor jezelf als risicogroepen in de buurt.

Kortom? Droom je over gastvoorzitterschap? Meteen een aspirine en veel fruit nemen!

Update
Ik word direct terechtgewezen via een akelig bericht: er is een meisje overleden aan de griep. Zij behoorde niet tot een risicogroep en was vooraf gezond.

5 opmerkingen:

Jeanine zei

Goed dat je weer beter bent! Gelukkig maar dat het zich niet via internet verspreidt.

Gina zei

Dank voor dit verslag, Jan Paul. Goed om te lezen dat het je beter gaat. Sommige mensen leven met voortdurende angst en over-preventief gedrag, maar je wordt er toch wel voorzichtig door, vooral in publieke ruimtes als supermarkten, bij pinautomaten. Ik ben van de week voor het eerst weer eens 's avonds bij een cultureel iets geweest, daarna dus flink verkouden en een zeurderig hanggevoel in het lijf. Waar vele mensen samen komen...

Een dode door deze griep is altijd te betreuren, maar massa-hysterie kan ook liever voorkomen dan genezen. En die inentingen, mwoah, daar ben ik niet zo zeker van, hoor.

Anoniem zei

blij dat je weer beter bent!
Rita

Lucienne zei

Het woord 'plezant' gebruiken, Duvel drinken, dromen over Belgische verkiezingen... ik kan niet anders dan concluderen dat je probeert (verder) door te breken in Vlaanderen! Is dat ook zo? Ga je daar ook nog op toernee?

Jan Paul zei

@lucienne: Nee, geen toer door België. Daar blijf ik nog volkomen onbekend.