woensdag, oktober 14, 2009

Internationale ambitie

De Faeröer Eilanden. Met hun 49.000 leesgrage inwoners een waar paradijs
voor de ambitieuze internationale schrijver.

‘Kinderboekenweek kan eigenlijk niet meer stuk’ stond er eergisteren in Boekblad. Daar sluit ik me helemaal bij aan. Vandaag in Loosduinen scandeerde een groep zes heel hard ‘De wraak van het spruitje! De wraak van het spruitje!’ toen ik de zaal binnenkwam. En van diverse boekwinkels hoor ik dat mensen speciaal voor het ‘spruitjesboek’ naar hun zaak komen. In sommige winkels is het boek zelfs al uitverkocht, en als de boekhandelaren dan een voorraad van een collega willen overnemen horen ze daar hetzelfde verhaal. ‘Geef ze maar ‘Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden’ cadeau, adviseer ik ze dan. Maar daar denken de desbetreffende boekhandelaren in kwestie net iets minder genuanceerd over.

Intussen is Bibi namelijk furore aan het maken in Duitsland. Die Zeit heeft een enorme (en enorm positieve) recensie van Kuckuck, Krake, Kakerlake - Das etwas andere Tierbuch gepubliceerd. Oftewel Bibi’s bijzondere beestenboek in het Duits. Ervaringsdeskundige Marjolijn Hof voorspelde een paar maanden geleden al dat Bibi een succes in Duitsland zou worden en ze lijkt in alle opzichten gelijk te krijgen. Dat belooft wat voor de Buchmesse in Frankfurt, want succes bij onze oosterburen opent vaak de poorten naar andere landen.

Mijn persoonlijke internationale ambities zijn voorlopig wat minder hoog gegrepen. Ik heb Annelies Fontijne en Maria Holtrop van Nieuw Amsterdam opdracht gegeven om Kinderen van Amsterdam te verkopen aan Peru, Trinidad en Tobago en Noord Korea. Dat lijkt me niet zo moeilijk. En als Robbert Hak en Almar Berends van Kluitman er dan in slagen om Speuren naar sporen te verkopen aan de Faeröer Eilanden en Kazachstan hoort niemand mij klagen.

2 opmerkingen:

Ionica zei

Ik hoorde ook het gerucht dat er veel vraag is naar Fluit! op Paaseiland.

Robbert zei

Kazachstan én de Faeroër-eilanden! We doen ons best, Janp!