vrijdag, juli 03, 2009

Broodje sprinkhaan

Minister Verburg poseert voor de pers met een sprinkhaan,
maar weigert hem op te eten.

Als het aan minister Verburg ligt gaan we over een paar jaar allemaal meelwormburgers en sprinkhanensaté eten. Goed plan, want die zijn duurzaam, voedzaam en heel gezond. En waarschijnlijk zelfs ook lekker. Toch zal er nog een heleboel moeten gebeuren voordat dit soort gerechten echt een succes worden. Sterker nog, de recepten voor meelwormburgers zijn er zelfs al, en met de smaak is helemaal niets mis. Het is alleen het idee.

Gerda Verburg wilde zelf ook geen sprinkhaan eten. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst een sprinkhaan aangeboden kreeg heb ik hem ook beleefd afgeslagen. Maar toevallig heb ik er vorige week een paar gegeten, voor de opnames van Klokhuis. Het mondgevoel is lekker krokant, maar de smaak was een beetje flauw en leverachtig. Met wat kruiden kan daar wel wat aan gedaan worden. Gelukkig waren er geen meelwormen in de buurt, want die zou ik niet genomen hebben. Tenzij ze verwerkt zouden zijn als hamburger.

Gek genoeg eet ik dat dus wel, maar er zijn heel normale dingen die ik niet durf te eten of drinken. Ik gruw bijvoorbeeld bij de gedachte aan warme melk. Het schijnt een ideaal slaapmiddel te zijn, maar ik blijf liever de hele nacht wakker dan dat ik ook maar één slok neem. Zelfs de grote Johannes van Dam heeft een gerecht dat hij niet durft aan te raken. Hij heeft hersens, testikels, insecten en tientallen andere 'onsmakelijke' etenswaren tot zich genomen, maar een boterham met pindakaas en jam gaat hem echt te ver. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Ik heb het zelf ook nog nooit geprobeerd. Ik zou het wel durven, maar het lijkt me gewoon niet lekker.

7 opmerkingen:

marieke zei

meelwormen zijn best lekker. Rauw smaken ze naar nootjes. Gefrituurd smaken ze vooral naar olie...

Jan Paul zei

En welke wijn zou je erbij adviseren, Marieke?

marieke zei

een droge chardonnay, denk ik... of iets fris kan ook. Tis toch een soort van snackje. Overigens at ik enkel de kleine meelwormen, nadeel daarvan is dat als je ze rauw wilt proeven, dat ze dan dus nog wel leven.

ted zei

De meeste mensen zijn dol op darmkanaaltjes. Liefst met de garnaal er nog omheen. Gele grapefruit erbij en wat coctailsaus. Klassiek voorgerecht.

Anders zei

Ingrediënten: meelwormen, olie, bloem, fijn gesnipperd uitje, boter, peper, zout, blokjes tomaat, schijfje citroen, vers gehakte peterselie

Meelwormen blancheren. Vervolgens door olie daarna door bloem halen. Zachtjes bakken met uitje en wat peper en zout. Tomaat toevoegen. Bestrooien met peterselie en serveren met een schijfje citroen.

Enjoy!

ted zei

Is uw naam Jan Paul Bakker of Gerbrand Schutten?

Jan Paul zei

Ik kort mijn naam vaak af tot Janp.