dinsdag, juni 30, 2009

Waar was je toen...

Ik heb het nu door Michael Jackson alweer twee keer gehoord: het cliché dat je nooit meer vergeet waar je was toen er iets heel belangrijks gebeurde. Maar het is dan ook gewoon waar. Ik weet ze ook allemaal nog precies. Mijn geheugen werkt wat dat betreft feilloos.

  • Van de ramp met de Challenger hoorde ik toen ik net terug kwam van de beklimming van de noordhelling van de Mont Blanc tijdens een zware sneeuwstorm. Dat was me het dagje wel.
  • Toen de Berlijnse Muur viel had ik toevallig net minister Hans van den Broek aan de lijn. Mijn televisie stond nog aan en ik vertelde hem 'je raadt nooit wat er op dit moment in Berlijn gebeurt...' Hij raadde het dan ook pas na 27 keer gokken.
  • Dat het Nederlands elftal Europees Kampioen was geworden vernam ik nadat ik terug was gekomen van een dagje paragliden boven de Beringzee. Iedereen feliciteerde me niet alleen met de oversteek, maar ook met de prestatie van onze jongens.
  • De dood van Lady Diana was heel onwerkelijk. Ik las nét een e-mail die ze me die middag nog had gestuurd.
  • Van het uitbreken van de Golfoorlog wist ik als een van de eersten omdat ik voor een speciale missie net boven de Perzische Golf vloog. Het was een bizar gezicht vanuit de lucht, ook al was het zicht vanuit onze Awacs niet optimaal.
  • Bij de aanslagen van elf september gaf ik net een interview aan CNN. Vanwege de ernst van de situatie die dag hebben ze de special rondom mij die dag ingekort tot anderhalf uur.
  • Dat Gerard Joling uit de Toppers stapte vernam ik via een sms van Prinses Máxima. Ik was die dag net in Washington om Barack Obama wat adviezen te geven over zijn verkiezingscampagne.


Onze Awacs vlak voordat we koers zetten richting Irak.

6 opmerkingen:

Maarten zei

Bij John Lennon weet ik het ook nog goed. Dat komt omdat ik vlak bij hem stond. Ik probeerde hem nog te reanimeren maar dat lukte niet meer. Het laatste wat hij zei was: "Maarten, you have always been my best frien....." Hij heeft zijn zin nooit af kunnen maken dus ik zal nooit weten wat hij probeerde te zeggen.

Jan Paul zei

Ja, John Lennon. Ook zo'n geval. Ik was geschokt toen Paul McCartney me belde om het te vertellen. We zouden die week nog gaan jammen.

wim zei

30 april 2009, een jongeman was zo vriendelijk me in zijn zwarte Swift vlakbij het feestgedruis af te zetten toen ik hem vroeg om een lift naar Apeldoorn.

Igor zei

Het moment waarop de roman Donkerland van Victor Crebolder verscheen kan ik mij niet meer zo goed herinneren. Wel al die keren dat de schrijver ons eraan herinnerde.

Jan Paul zei

Van de eerste keer dat Sven Kockelman op televisie was weet ik ook nog precies waar ik was. Gewoon thuis op de bank.

Igor zei

Op het moment dat Michael Jackson overleed stond ik trouwens een muur van mijn nieuwe kantoortje te witten.