maandag, juni 22, 2009

Palin en Heertje


Momenteel lees ik de dagboeken van Michael Palin uit zijn Monty Pythontijd (twee jaar geleden gekocht, nu pas aan het lezen. Dat geeft aan hoe hoog mijn nog-te-lezen-stapel is). Gisteren las ik zijn laatste berichten over 1973, een jaar dat in het teken stond van de oliecrisis, IRA-aanslagen en ongekend lange stakingen. Hij schrijft daarin dat de experts vertellen dat er een eind is gekomen aan de economische groei en welvaart.

Het is natuurlijk erg interessant om die tekst in deze tijd te lezen. Vorige week schreef professor Arnold Heertje nog dat het een groot misverstand is dat de crisis zich binnenkort weer herstelt en dat we daarna op de oude voet verder gaan met de groei van de welvaart. We zullen allemaal een flinke stap terug moeten doen. En Heertje is bij lange na niet de enige met zo'n sombere kijk.

Toch leert de geschiedenis dat de pessimisten zelden gelijk krijgen - net als optimisten trouwens. De welvaart is ongekend gestegen, in de jaren zeventig al. En dat zal ook gebeuren in de komende jaren. Let maar op. Bovendien is er een groot verschil tussen welvaart en welzijn. Zelfs al gaat het niet zo hard met de welvaart, het welzijn zal wel toenemen dankzij de technologische vooruitgang. Ik merk het aan het plezier dat mijn fiets, mijn MacBook en mijn iPod mij bezorgen. Vieze vuile materialist die ik ben.

Heertje hamert ook steevast - en volkomen terecht - op het feit dat er veel te weinig geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van duurzame technieken. Nederland hoort voorop te lopen, maar we sukkelen ergens in de middenmoot. Daar schrijf ik morgen over. Ook goed nieuws, denk ik.

5 opmerkingen:

Jeska zei

Mooi stuk weer, Jan Paul.

En je bent Flipje! Toen ik klein was had ik een plastic Flipje. Die liet ik eindeloos lang varen - en ook wel eens zinken - in zelfgemaakte bootjes in de wasvak.

jeska zei

wasbak

Jan Paul zei

Flipje, Flipje...

Officieel is het Philip-Jan van Nispen tot Pannerden. Maar voor vrienden is het Flipje, PJ, Flip, Flippie, Flipper, Philippus, El Flippo, De Flipmeister, F-Man, Kapitein Flipflap, Lord Flip, Darth Flipper, Tielemans, die van Agnes Kant, Johannes Flippus en de broer van Jack de Vries uit Beek-Ubbergen.

Jeska zei

Ik ken je blijkbaar al zo’n 30 jaar, je zat zelfs bij ons in de wasbak. Voor mij ben je Flipje.
El Flippo en Flipmeister vind ik ook stoer klinken. F-man zou ik dan weer niet verkiezen, daar dat anders opgepakt kan worden door onwetende individuen.

Jan Paul zei

Nou ja, dawassiknie zelf, maar een van mijn actiefiguren. Ik had in die tijd veel concurrentie van Big Jim, de Man van Zes Miljoen (met een vergrootglas in zijn hoofd) en natuurlijk Ken van Barbie.