dinsdag, juni 23, 2009

Joris Luyendijk is mijn nieuwe held

Mijn abonnement op de NRC is zijn geld tegenwoordig alleen al waard vanwege de nieuwe column van Joris Luyendijk in de zaterdagbijlage. Luyendijk doet namelijk iets nieuws. Hij verzamelt dit keer geen feiten om er over te schrijven, nee, hij initieert een heel project. Wat voor project? Hij wil kijken of Nederland een gidsland voor elektrische auto's kan worden. En meer nog dan dat. Wat mobiele telefoons zijn voor Finland, dat moeten elektrische auto's worden voor Nederland.

Hij doet dat compleet onbevooroordeeld. Zo weet hij nog helemaal niet of het zin heeft. Misschien zijn elektrische auto's wel tijdverspilling en is er een beter alternatief. Wie weet. Maar dat onderzoekt hij dus. Ook geeft hij weer een kijkje in de wereld van persvoorlichter, pr-mensen en politici die vooral optreden als er publicitair iets te halen valt. Toch lijkt er zeker een grote toekomst weggelegd voor de elektrische auto. Een paar opmerkelijke feiten:

  • Waarom is er tot nu toe nauwelijks geïnvesteerd door automaatschappijen in elektrische auto's? Omdat er minder aan te verdienen valt. Automaatschappijen verdienen vooral aan reserveonderdelen voor benzinemotoren. Motoren van elektrische auto's gaan net zo vaak kapot als een wasmachine. Nauwelijks dus. Hij is ook nog eens simpeler te produceren en te onderhouden.
  • Er is een innovatief Nederlands bedrijf dat al elektrische auto's maakt met heel veel potentie, maar dat bedrijf is nog nooit echt in de publiciteit gekomen.
  • Zoals gebruikelijk werkt de politiek, ondanks vele mooie woorden en beloften, niet mee.
  • Ondanks alles is de invoer van elektrische auto's op grote schaal nog ver weg. Bij tanken gooi je 40 liter brandstof naar binnen. Dan heb je in één minuut dezelfde hoeveelheid aan energie in je tank gestopt als door acht van dat soort windmolens in diezelfde minuut wordt opgewekt. Met een zonnepaneel oogst je in een heel jaar eenderde van de hoeveelheid energie die je in diezelfde minuut in je tank hebt gegooid.

Maar goed. Luyendijk doet dus iets nieuws. Hij wil partijen bij elkaar brengen. Zoals producenten, investeerders en zelfs de ANWB. Hij wil misschien een fonds oprichten. Geen participerende, maar initiërende journalistiek. Erg interessant.

Voor mij helemaal, omdat ik met het Kinderboekenweekgeschenk iets soortgelijks heb gedaan.

3 opmerkingen:

Jan Paul zei

Door een bizarre speling van het lot zijn er toevallig nog enkele kaartjes over voor het interview met Monique Hagen en ondergetekende in het Parooltheater vanavond:

Parool Theater
Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam
op 23 juni om 21:00

Ingrid zei

En, hoe was het gisteravond?

Jan Paul zei

Was leuk. Een redelijk volle zaal (in het Parooltheater passen maximaal dertig mensen). En vandaag aandacht in zowel het Parool als in de Telegraaf.