donderdag, juni 18, 2009

En nu even luisteren allemaal

Ik kan me 's ochtends nooit meteen concentreren. Al jaren surf ik daarom eerst een tijdje op internet voordat ik aan het werk ga. En als ik daarmee klaar ben ga ik spelletjes doen. Hoe dommer hoe beter. Uiteindelijk komt daarna vanzelf een moment dat ik kan werken. Het enige probleem is: het is zo zinloos van je tijd, die spelletjes. Ik kan me niet voorstellen dat iemand op zijn sterfbed zegt: 'Hè, had ik maar wat meer spelletjes gedaan.' Maar daar heb ik nu wat op gevonden. Ik luister op hetzelfde moment naar een luisterboek. Dat gaat prima. Op die manier kan ik ook nog eens meer 'lezen' dan ik vroeger deed. En het werkt. Ik ben dus sinds kort helemaal om voor het luisterboek.

Helemaal toeval is dit stukje niet, want gisteren is de week van het luisterboek van start gegaan. De prijs voor het beste luisterboek ging naar Extreem luid & ongelooflijk dichtbij, een boek dat ik toevallig nu aan het beluisteren ben, maar dan in het Engels (heel anders dan de Nederlandse versie en onvoorstelbaar goed gedaan). Gisteren was ik bij de opening van de week, waar ik een paar uur lang met niemand minder dan Ron Brandsteder over eten heb staan praten. Leuke man. Wist ik niet.

En binnenkort verschijnt er ook een luisterboekversie van Kinderen van Amsterdam. Dinsdag 23 juni is er in het Parooltheater een speciale avond over dit luisterboek. Iedereen is van harte welkom. Monique Hagen en ik worden geïnterviewd over het boek en volgens mij gaat dat heel leuk worden.

Parool Theater
Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam
op 23 juni om 21:00

9 opmerkingen:

Jan Paul zei

En Ron had geen dure fiets maar een dure motor in de buurt geparkeerd. Die is ook niet gestolen. Amsterdam is best veilig.

Ingrid zei

Had je Safran Foer al eerst in het Nederlands gelezen of geluisterd? Ik ben benieuwd hoe ze die beeldende dingen op luisterboek laten 'horen'.

Als ik ooit een luisterboek koop, dan is het Proust. En dan ingesproken door de acteur van het Ro-Theater van de Proust-cyclus, Paul R. Kooij. Hij spreekt de zinnen zo mooi uit, dat ik ze echt begrijp en invoel. Zo moet het.

ted zei

Wat doet Monique Hagen erbij? Heeft zij het boek ingesproken of zo?

Jan Paul zei

Ja. Ze leest net als bij Kinderen van Nederland de tekst in. Maar ik lees dit keer zelf de kadertekstjes voor.

Jan Paul zei

Ingrid, de foto's en illustraties uit het boek gaan uiteraard verloren, maar daar krijg je veel voor terug.

Ionica zei

Tof dat je zelf nu ook inspreekt! En die luisterboeken moet ik maar eens proberen in plaats van domme spelletjes.

Heb je The Dongle of Donald Trefusis van Stephen Fry al ontdekt? Elke twee weken komt er een nieuwe aflevering. Ik tel de nachtjes tot de volgende alweer af.

Jan Paul zei

Nooit van gehoord zelfs, Ionica. Maar ik zal hem zeker kopen wanneer hij bij iTunes verschijnt.

Ik heb wel de verhalen van Oscar Wilde, voorgelezen door Fry. Maar daarin ben ik afgehaakt omdat in de eerste vier verhalen alle hoofdpersonen op een tragische manier doodgingen.

Ionica zei

De eerste twee delen van The Dongle zijn al te koop via iTunes!

Maar misschien is het niets voor jou, want hoofdpersoon Donald Trefusis is al dood voor het eerste deel begint.

Jan Paul zei

Nou, dan weten we meteen waar meneer Fry zijn ideeën vandaan haalt...