vrijdag, mei 08, 2009

Vin Mariani


Wat zien we daar? De Paus die een drankje aanprijst? Ja echt. Het is Leo XIII himself die zegt dat we allemaal Marianiwijn moeten drinken. En hij is niet de enige celebrity endorser. Koningin Victoria en Thomas Edison hebben er ook reclame voor gemaakt. Dat moet dan wel een bijzonder drankje zijn geweest, die Marianiwijn. Dat klopt. De wijn is gemaakt van een uitstekende Bordeaux. En o ja, van cocabladeren. Er zat zo'n 250 milligram cocaïne in een litertje Vin Mariani.

Er was in die tijd (ergens tussen 1860 en 1914) een gezegde dat zei: 'Tsaren liegen niet, pausen liegen niet en koninginnen liegen niet.' Een Tsaar kon Mariani niet krijgen, maar de aanbevelingen van de Paus en koningin deden wonderen. De drank was al snel waanzinnig populair. Jules Verne, Emile Zola, Sir Arthur Conan Doyle en Robert Louis Stevenson waren er publiekelijk verzot op. En geef ze eens ongelijk. De combinatie van alcohol en cocaïne zorgde voor een nieuwe drug: coca-ethyleen, een middel waar je euforisch van wordt. Marianiwijn bestond dus eigenlijk uit drie soorten drugs.

In 1914 werd cocaïne verboden, maar tot die tijd was de drank een enorme hit. Overigens was het daarna nog lang niet gedaan met het imperium. Meneer Mariani begon als wijnboer in Zuid-Amerika en nu kun je nog steeds Vin Mariani kopen.

Ook de Amerikaan John Pemberton was een grote fan van de drank. Hij wilde hem namaken en zelf verkopen in Amerika. Het enige probleem was dat alcohol verboden was in Atlanta, zijn woonplaats. Hij was dus gedwongen om de wijn te vervangen door iets anders. Dat werd een extract van de kokanoot, ook opwekkend, opgelost in koolzuurhoudend suikerwater. Voilà, de Coca-Cola was geboren. Iets minder opwekkend, maar uiteindelijk onvoorstelbaar succesvol.

4 opmerkingen:

Ingrid zei

Hé, wat leuk, dat wist ik niet.
Komt dit ook in je nieuwe boek, of is dit iets wat er niet meer in paste?

Jan Paul zei

Het komt er wel in voor, maar dan op een andere manier. Meer cola, minder wijn.

ted zei

En Sneeuwwitje (bier met 7-Up)?

Jan Paul zei

Bier wel, 7Up ook en zelfs sneeuw. Maar Sneeuwwitje dan weer niet.