vrijdag, mei 22, 2009

Veel te veel boeken


Het is een bizarre situatie: er komen veel te veel boeken op de markt en iedereen baalt daar van. Bij mijn boekwinkel hoorde ik dat ze uit het aanbod van het najaar moesten kiezen uit 3000 nieuwe titels. Dat is niet goed voor de winkels, niet goed voor de uitgevers, niet voor de schrijvers en zelfs niet voor de lezers, want er zit veel rotzooi tussen. Toch doet iedereen er aan mee. Behalve de lezers, want die kopen niet evenredig veel boeken als er bij komen.

Als schrijver en uitgever verdien je dus minder per boek. Wat moet je dan doen om voldoende inkomsten te hebben? Meer boeken maken. Of het schrijven inderdaad tot hobby degraderen, zoals Sjoerd Kuyper bij de Annie M.G. Schmidtlezing zei. En die andere oplossing dan: minder titels uitgeven, maar met meer aandacht op de markt gezet zodat je er meer van verkoopt? Dat is een groot risico. Je weet nooit welk boek het goed gaat doen. Wie had ooit gedacht dat Kinderen van Amsterdam zó'n succes zou worden? Niemand. Zo hoopt iedereen dat die ene hit tussen zijn aanbod zit.

Het einde is nog niet in zicht. Een paar weken geleden had ik een interessant gesprek met Bart Desmyter, uitgever van De Eenhoorn. Die uitgeverij was eerst een eenmanszaak, waar Bart zich helemaal het schompes werkte. Hij had alleen tijd voor de Vlaamse markt. Nederland paste er niet bij. Uiteindelijk besloot hij iemand in dienst te nemen, zodat hij zich ook op Nederland kon richten. Maar om dat salaris te kunnen betalen moest hij wel meer omzet maken. Meer boeken dus. En om meer boeken te kunnen maken had hij ook weer een extra redacteur nodig. Zo ging dat maar door. De Eenhoorn geeft zo veel meer uit dan vroeger. Geef ze eens ongelijk.

Toch moet er ooit een eind aan komen. En er zal ooit een eind aan komen. Maar ik denk dat dat pas gebeurt wanneer er uitgeverijen failliet gaan en wanneer schrijvers een andere hobby moeten kiezen.

6 opmerkingen:

ted zei

Het is net als met de kredietcrisis: op een bepaald moment ontploft de boel omdat niemand meer begrijpt waar "we" mee bezig zijn. Dat moment nadert, volgens mij, mede geholpen door het digitale tijdperk. Straks zullen alle boeken die nu niet meer zo maar verkrijgbaar zijn (Bordewijk, Van Alphen, Marsman, enz.) digitaal beschikbaar komen, en dat zijn dus eeuwen boeken die er in één keer weer bij komen. Mensen kunnen dan dus weer ineens alle 50 titels van Sjoerd Kuyper kopen (;-)) en schaffen dan dus niet het debuut van Pieternel Puk aan, want ze kopen niet méér boeken. Ik verwacht dat uitgeverijen-nieuwe-stijl dan risicoboeken, zoals het debuut van Puk alleen digitaal uitbrengen en pas op papier als het een succes dreigt te worden. Op die manier wordt het aanbod papieren boeken, denk ik, behoorlijk uitgedund.

Jan Paul zei

Tegen die tijd maak ik furore als professioneel punniker. Voor al uw punnikwerk op commerciële basis. Geen voorrijkosten en altijd een heldere offerte vooraf.

Ingrid zei

Ik wil best een gepunnikte boekenlegger van je kopen hoor, Jan Paul.

Maar voor je je baan opgeeft, wil ik je wel nog even laten weten dat ik weer iemand met een boek van je heb blijgemaakt. (Ik heb altijd wel wat boeken van jou, Bibi of Edward op voorraad voor kinderverjaardagen)
Na Speuren naar Sporen (vorige verjaardag) gaf ik Quinten dit jaar het boek over spionnen, en het was al half uit toen ik weer wegging. Hij liet ons grinnikend meegenieten van de leuke grapjes erin.

Misschien moet je het punniken dus maar eerst even voorzichtig uitbouwen voor je je voornaamste bron van inkomsten opgeeft...

Jan Paul zei

Kijk, dat soort dingen lees ik nou graag, ingrid.

Overigens was ik bij handvaardigheid zo slecht in punniken dat mijn juf het uiteindelijk opgaf en me maar iets anders liet doen.

botbekje zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
botbekje zei

Ze kunnen natuurlijk ook gewoon gaan werken, die werkschuwe schrijvers en schrijfsters. Gewoon zoals iedereen, i.p.v. te denken dat je de nieuwe Coelho of J.K.Rowling zou kunnen worden.
Ik schrijf als hobby; ben indertijd tot 2 maal toe bijna gepubliceerd. Jammer,helaas, doorgaan dan maar en gewoon daarnaast blijven werken.
De meesten vinden dat ze alleen maar dat kunnen doen, waarvoor zij zichzelf hebben geschapen.
En daarbij, waar moeten we uiteindelijk in hemelsnaam die ongelezen stapel papier laten?