donderdag, mei 28, 2009

Humbug!


Gek hè, die kleuren? In het echt zijn ze wel heel mooi, maar ik krijg ze om één of andere reden niet goed op dit blog.

Het lastigste onderwerp om voor Graaf Sandwich over te schrijven was groente. Wat is er in hemelsnaam voor leuks te schrijven over sperziebonen of doperwten? Uiteindelijk is het gelukt, maar het kostte wel veel moeite. En heel vaak werd ik tijdens mijn research blij gemaakt met een dode mus.

In diverse boeken staat bijvoorbeeld het prachtige verhaal van Keizer Tiberius' zoon Drusus, die gék was op broccoli. Volgens het verhaal verslond hij kilo's per week, zijn urine ging er zelfs naar ruiken en groen van kleuren. Op dat moment verbood Tiberius hem verder om nog een stronkje aan te raken. Leuk verhaal toch? Maar pure onzin. Een latinist heeft er onderzoek naar gedaan en er staat maar één ding over de culinaire voorkeur van Drusus geschreven: dat hij een hekel had aan groente (ik heb in dit geval zelf de bron niet gecheckt, maar ik geloof hem wel). Iedereen schrijft elkaar gewoon over. Ook gerenommeerde schrijvers (al blijven Johannes van Dam en Alan Davidson gelukkig wél altijd betrouwbaar).

Bij mijn geschiedenisboeken had ik er ook vaak last van. Veel mooie verhalen bleken gewoon niet waar te zijn. Soms ontdekte ik nog net op tijd dat een stuk niet klopte. Waarom verzinnen mensen die onzin toch? De geschiedenis is vaak interessant genoeg. En zelfs over groente is nog wel het een en ander te schrijven. Zelfs over doperwten en sperziebonen:

Doperwten:

Wil je zelf krokante erwtenzoutjes maken? Verdeel dan een pakje diepvrieserwten op een bakplaat en rooster ze drie uur op honderd graden. Schep ze zo nu en dan door elkaar. Meng ze met een klodder mosterd (in Japan gebruiken ze wasabi, dat lijkt er een beetje op, maar is nog veel scherper) en rooster ze daarna nog ruim een kwartier krokant in de oven.

Sperziebonen en snijbonen:

Sperziebonen en snijbonen komen net als zoveel andere bonen uit Amerika. In Frankrijk noemen ze sperziebonen ‘haricots verts.’ Dat komt van het oude woord Franse woord ‘harigoter,’ wat snijden betekent. Wij geven juist het broertje van de sperzieboon de naam snijboon. Onze ‘sperzie’ in de naam komt van asperges, waar ze een heel klein beetje op lijken. In de verte. Met je ogen dicht.

11 opmerkingen:

Ionica zei

al blijven Johannes van Dam en Alan Davidson gelukkig wél altijd betrouwbaarEn Jan Paul Schutten natuurlijk. Een miezerig naar mannetje, maar wel betrouwbaar.

Wanneer kunnen we Graaf Sandwich kopen? Ik ga binnenkort alvast de erwtenzoutjes maken! En de voorkant ziet er ondanks de rare kleuren toch heel tof uit.

(Sorry voor de verwijderde reactie, die zag er in de preview netjes uit, maar brak raar af in de echte versie. Dat heb ik even verbeterd.)

Ionica zei

Aargh...nu doet hij het weer. Nuja. Er hoort dus een enter tussen `betrouwbaar' en `En'.

Jan Paul zei

Ik heb de verwijderde reactie nu helemaal verwijderd. Het probleem dat jij met de comments hebt, heb ik zelf ook met de posts. Die zien er altijd heel anders uit wanneer ik ze preview.

corien zei

hé, bedankt, nu weet ik eindelijk wat die opgeblazen witgroene balletjes zijn die in de supermarkt in Jakarta bij de zoutjes liggen. Ik kon de smaak niet thuisbrengen.

Ingrid zei

In Nederland kun je die wasabi-erwtjes ook wel eens kopen bij de Xenos. Te lekker. Wel een zakdoek klaarleggen om de tranen uit je ogen te deppen als je er teveel ineens hebt genomen.

Het boek ziet er trouwens heel leuk uit!!

Jan Paul zei

O ja. Graaf Sandwich verschijnt in september.

Ingrid zei

Wacht even, nu ben ik in de war. Ging het boekenweekgeschenk dat je schrijft niet over eten? Ik dacht dat het dit boek was.

Jan Paul zei

Neen. Er verschijnen twee boeken. De w...- eh, het Kinderboekenweekgeschenk, en dit boek, Graaf Sandwich. En als je Graaf Sandwich koopt, dan krijg je dat andere boek helemaal gratis en voor niets. Onvoorstelbaar toch? Kom daar maar eens om bij andere auteurs!

ted zei

Nou, als je geen zin hebt in een boek van Jan Paul Schutten - wat kán - dan kun je ook voor geen geld een prachtig mooi prentenboek kopen van Sieb Posthuma en ondergetekende. Echt waar!

Ik dacht trouwens dat speziebonen naar de bereidingswijze van asperges genoemd zijn: met boter en nootmuskaat.

Jan Paul zei

Geen zin hebben in een boek van mij? Dat kan helemaal niet.

Maar ik denk wel dat je gelijk hebt. Volgens mij zijn sperziebonen met boter en gekookt ei ook heel lekker. Als sperziebonen alleen in het voorjaar te koop zouden zijn en asperges het hele jaar door, dan zouden de bonen vast 'het groene goud' hebben geheten.

Lena zei

Aaarrgggh! Nee! Nee! Ik WIL geen boeken meer. (toch niet voor de volgende twee dagen: de winkels zijn dicht). Ach, wat is dat toch met al dat moois? Ik wil Graaf Sandwich en ik wil een nieuwe Ted van Lieshout en ik zou ook willen dat een boek niet zo snel verramsjt zou worden en en en... *zucht*:-)