donderdag, mei 28, 2009

BZZTÔH failliet

In mijn stukje van afgelopen vrijdag durfde ik het f-woord niet te noemen. Maar faillissement is natuurlijk het meest voor de hand liggende scenario als er steeds meer boeken worden uitgegeven die steeds minder opleveren. Nu is het ook echt zo ver met (voor zover ik weet) de eerste gerenommeerde naam die sneuvelt: BZZTÔH. Net zo oud als ikzelf, in 1970 opgericht. Ivo de Wijs, Drs. P en Chaim Potok werden er uitgegeven.

Ik heb me trouwens altijd afgevraagd waar die naam vandaan kwam. Zelf dacht ik vanwege die bzz aan een afsplitsing van de Bezige Bij. Maar op Boekblad las ik het antwoord: het is het geluid van een guillotine die omlaag klapt.

15 opmerkingen:

Jan Paul zei

En ik heb nog steeds geen royalties ontvangen van Nieuw Amsterdam... uh-oh.

bibi dumon tak zei

Ik vind dat heel erg. Uitgevers houden het bedrag dat jou toebehoort extra lang in hun bezit. Ik vind dat ze het moeten uitkeren zodra de balans is opgemaakt. Een aantal doet dat ook, maar NWA'DAM strijkt al die tijd dat ze niet betalen de rente op. We zitten nu al bijna een half jaar in 2009. Schurkerig is het. En ze zijn heus niet failliet hoor Jan Paul, ze krijgen vakantiegeld van jouw rente. En omdat dit een statement is zet ik mijn hele naam erbij.

ted zei

Gezien het feit dat Jan Paul vorig jaar waarschijnlijk goed verkocht heeft, kan het inderdaad zijn dat de uitgeverij nog wat langer rente wil trekken van het bedrag dat aan hem uitgekeerd moet worden. Maar vaak is het ook zo dat je, als je weet dat er een aardig bedrag aan zal komen, vóór 1 januari een voorschot kunt vragen. In de regel geven uitgeverijen daar op verzoek gehoor aan.
Het is ook niet verkeerd om nu alvast aan te dringen op een rentevergoeding vanwege het niet tijdig overmaken van de royalties.

Miebeth rules zei

Er is maar één mogelijkheid: accepteren dat alles virtueel is. Ik voel me als herboren nu ik dat onder ogen heb gezien.

Ingrid zei

Miebeth!!! Je leeft!
Wat een opluchting na die maandenlange onzekerheid. HOERA!

Alleen... net nu ga ik 2 weken weg en ben zonder internet. Ja, dat bestaat ook nog.

Maar zodra ik terugkom ga ik meteen lezen hoe het nu met je gaat!

bibi (dumon tak) zei

Miebeth je hebt gelijk, tegenwoordig is geld ook virtueel. Dit blog is virtueel. Schijnt de zon ook waar jij bent?

ted zei

Als het goed is heb je zojuist je royalties ontvangen, Jan Paul. Wanneer gaan we dat copieus vieren?

Jan Paul zei

Nee hoor. Nog er is nog geen cent binnen. En morgen is het zondag en overmorgen Tweede Pinksterdag.

bibi dt zei

Ik ben al stenen aan het verzamelen, en dan bedoel ik niet rozenkwarts en hematiet, maar stoeptegels, kinderkopjes, grote kiezels uit de Maas, het grovere werk dus.

Jeska zei

Misschien vind je dan ook nog een menselijk dijbeen, Bibi (!)

Akelig dat je de royalty's nog niet hebt gehad, Jan Paul.
Maargoed, ik zit ook nog steeds te wachten op mijn royalty's. In de tussentijd zit ik uit mijn spaarpot te graaien. (Waar ik dan vervolgens ook minder rente over zal ontvangen.)

bdt zei

Jeska, voor jou verzamel ik dijbenen, die van mammoet en oerrund. En dan slaan hè? Want weet je wat het treurige is? Dat je dan iedere ochtend, als een schooljongetje dat hoopvol onder zijn kussen kijkt of de tandenfee wel is langsgeweest, je virtuele rekeningetje checkt en met lede ogen moet zien dat er nog niks gekomen is.

Jeska zei

Precies, Bibi, precies... lede ogen.

Dat zou echt fantastisch zijn; een dijbeen van een mammoet en/ of oerrund. En tuurlijk slaan, een soort Tae Bo met Dragon Katana, Zoiets. Een nieuw soort vechtsport.

bibi dt zei

En dan inhakken op gebouwen, en die doen trillen op hun armzalige, kleingeestige grondvesten. Oeww, ik ja ook slagtanden zoeken. De schrijver/illustrator gereduceerd tot hunkerende hond die deemoedig naast zijn lege bakje ligt te wachten.

Jeska zei

Hè ja, vind ze. Die slagtanden.
Een paar nekwervels zijn óók goed. Zijn misschien in te zetten als werpster.

Woeh!

Jan Paul zei

Het is nu 2 juni en ik heb nog steeds geen cent...