donderdag, mei 21, 2009

'Als je dit ziet ben ik dood'

Het is iets uit een film: iemand voelt zich met de dood bedreigd en laat als erfenis een filmpje achter waarop hij vertelt wie de dader is. In dit geval is het werkelijkheid. De advocaat Rodrigo Rosenberg uit Guatemala ontdekte een duister complot waarin niemand minder dan de Guatemalteekse president Alvaro Colom en zijn vrouw de hoofdrolspelers zijn. De man die Rosenberg de informatie daarover verschafte was al eerder vermoord. Rosenberg vermoedde dat hij de volgende zou worden en maakte het volgende filmpje.Vorige week werd Rosenberg vermoord. Direct na zijn begrafenis werd het filmpje openbaar gemaakt. Maar is dit nu de zoete wraak? Wordt Colom nu ondervraagd en opgepakt? Nee, zo werkt het niet. Het is zelfs nog maar zeer de vraag of Colom wel de dader is, want niets in Guatemala is wat het lijkt. Zijn de president en zijn vrouw dan niet corrupt? O jawel, maar dat is iedereen daar. Maar wie is het meest gebaat bij deze affaire? Zijn rechtse tegenstanders. De kans is groot dat die ontdekt hebben dat Rosenberg het filmpje had opgenomen en hem vervolgens hebben doodgeschoten. Ze hebben al een soortgelijke truc uitgehaald. Colom heeft nu een onafhankelijke buitenlandse onderzoekscommissie ingesteld om de zaak te laten onderzoeken. Wordt vervolgd.

P.S. Over corruptie gesproken. Als Berlusconi vorig jaar geen wet had ingesteld waardoor hij onschendbaar werd, dan had hij nu wegens meineed en aanzetten tot meineed achter slot en grendel gezeten. Viva Italia!

2 opmerkingen:

Alexander zei

Ik eet mijn schoen op als die buitenlandse onderzoekscommissie die door Colom zelf is aangesteld echt onafhankelijk blijkt. Misschien zit Colom er wel achter, misschien niet, het maakt nauwelijks uit, want iedereen is te koop in Guatemala en iedereen gaat over lijken. Toen ik daar op reis was hoorde ik een stuitend verhaal, dat ik destijds beschreef voor Radio Canna:

http://radiocanna.blogspot.com/2007/08/harde-hand-door-alexander.html

Jan Paul zei

Dat verhaal gaat dus over de tegenstanders van Colom. Wat het verhaal weer aannemelijker maakt dat Colom er zelf niet achter zit. Maar de waarheid komen we waarschijnlijk nooit te weten.