woensdag, april 08, 2009

Ging heen en vermenigvuldigde zich

Een tijdje geleden was het leuke programma QI op televisie. Een geslaagde Nederlandse adaptatie van het gelijknamige BBC-programma. Ik heb helaas nog maar een aflevering gezien, maar ben vast van plan om de rest nog eens via uitzending gemist te bekijken. In de aflevering die ik zag werd tussen neus en lippen door gemeld dat een half procent van de wereldbevolking van Dzjenghis Khan afstamt. Klopt dat echt?

Want het is eigenlijk een gekke gedachte. Iedereen die een paar kinderen op de wereld zet die ieder ook weer voor nageslacht zorgen, kan in een stuk of tien generaties al voor een enorme mensenschare hebben gezorgd. Maar dat geldt voor ieder gezin. En natuurlijk is lang niet iedereen verantwoordelijk voor een half procent van de wereldbevolking. Bij Dzjenghis was er dan ook iets bijzonders aan de hand. Dzjenghis was zelf al verantwoordelijk voor tientallen kinderen (misschien wel honderden als je alle verkrachtingen en andere avonturen meetelt). En alleen al zijn oudste zoon had zelf veertig legale kinderen die ook weer uiterst productief waren. Want ook kleinzoon Kublai Khan had 22 officiële zonen, terwijl hij zijn harem jaarlijks uitbreidde met dertig maagden. Tja, dan gaat het natuurlijk snel. Dat was tenminste de theorie van een groep onderzoekers die wilde onderzoeken of hun stelling inderdaad klopte.

Zo bestudeerden ze een deel van de Y-chromosomen van een grote groep Aziatische mannen. Dat deel van het chromosoom - de marker - wordt bijna identiek van vader op zoon overgegeven. En jawel, ongeveer 8% van de Aziatische mannen had die marker. Dat komt neer op 16 miljoen mannen. Als je dan bedenkt dat er natuurlijk ook veel vrouwen van Dzjenghis afstammen, kom je op iets meer dan het dubbele. En dan heb je een half procent van de wereldbevolking.

Het nageslacht van Dzjenghis is natuurlijk niet alleen in Azië gebleven. Er schijnen in Nederland ook mannen te zijn met de marker. Met name in Limburg. Echt waar. Dat verklaart ook meteen waar die rare naam 'Sjeng' vandaan komt.

2 opmerkingen:

Mirjam zei

Bizar!

&

*lol* @ Sjeng

ted zei

Gelukkig overlappen al die percentages elkaar; stel je voor dat iedereen zijn eigen, hoogstpersoonlijke 1/2 procent nakomelingen had!