vrijdag, april 24, 2009

De hondenhater

Mijn favoriete radioprogramma was ooit Jongens en wetenschap met Sven Speybrouck en Koen Fillet op de Vlaamse radio. Het programma bestaat helaas niet meer, maar Koen Fillet heeft gelukkig nog wel een weblog. In een van zijn laatste stukjes legt hij uit dat hij geen hondenliefhebber is. Integendeel. En de manier waarop hij dat doet is erg grappig:

De Hond, sommigen zouden Hem met een hoofdletter eren. Ik niet. Ik haat Hem, al ken ik Zijn vele verdiensten. Trouwste Vriend van de mens, hoor ik beweren. Redder der verdwaalde reizigers, Kompas der blinden en Helper der jagers, Betrouwbare Bewaker van have en goed, Speurder naar smokkelaars en gespuis, Onvermoeibare Trekker der sleden en bakkerskarren, Speelkameraad, Aanbrenger van kranten en pantoffels, Trooster der eenzamen, en - ten oosten van Omsk - Gewaardeerde Bron van eiwitten en koolhydraten.

Het zal wel zijn. Maar wat misprijs ik Hem, die Jankende Viervoeter. Hoelang moet ik die hoofdletter hier aanhouden? Schurftig, vuil en onrein beest. Verwaterde wolf, lafhartige slaaf der mensheid. Slappe opportunist, gatlikker, enige vriend van Hitler. Bijt vanvoren, schijt vanachteren. Drollenmachien. Bespringer van mijn scheenbeen. Mislukte kosmonaut. En stom bovendien: ziet hem kwijlen als het belletje klinkt, in de overtuiging dat er voedsel komt.


Voor het hele stuk, dat als column in de Weekend Knack verscheen, klik hier.

9 opmerkingen:

sien zei

Ja, Jan Paul, hier reageert dus niemand op he?

Jan Paul zei

Rotbeest.

ted zei

Nou, wat vindt Sien daarvan?

Lena zei

Hoera! België boven! (en Koen Fillet nog "bovener"):-) Vond het geweldig om hem hier in een stuk van jou tegen te komen, Jan Paul. En eerlijk? Ik ben het voor een groot deel met hem eens... Sorry Jan Paul, Sorry Sien...;-)

Jan Paul zei

Ik denk eerlijk gezegd dat Sien het ook met Koen Fillet eens is, aangezien ze een enorme hekel heeft aan bijna alle andere honden.

Geleyn zei

En het sluit weer mooi aan bij het stukje "uitgescholden" eerder deze week. Newton doodde zijn hond met reden. Sloeg Edgar Allen Poe niet zijn kat dood omdat die vuil naar hem keek? En Poe had geloof ik een fust gin achter de kiezen maar dat terzijde.

Jan Paul zei

Katten kunnen erg vuil kijken...

Geleyn zei

Ach, ik heb weer overdreven, hij doodde de kat niet maar stak hem een oog uit. Ook een passender strafmaat voor 'vuil kijken'.

Anoniem zei

Herkenbaar.