maandag, april 27, 2009

Chuck Wepner

Toen Cruijff voor het eerst coach werd van Ajax maakte het hem niet uit hoeveel tegendoelpunten ze kregen. Zolang Ajax maar een doelpunt meer scoorde. Dat leek ook de tactiek van de bokser Chuck Wepner, bijnaam 'The Bayonne Bleeder.' Niemand kon zo goed en zoveel klappen incasseren als hij. Maar erg succesvol was hij in het begin niet. En toen hij na een reeks nederlagen opnieuw de ring moest verlaten om maar liefst 120 hechtingen te krijgen dacht iedereen dat zijn dagen als bokser geteld waren. Toch kwam hij terug en won hij vervolgens negen van zijn elf daaropvolgende wedstrijden. Dat betekende dat hij wereldkampioen Mohammed Ali mocht uitdagen.

Zelf zag hij zijn kansen goed in. 'Schatje,' zei hij tegen zijn vrouw, 'vanavond lig je bij de wereldkampioen boksen in bed.' Het begon dan ook goed voor Chuck. Ali kreeg weinig kansen en ging in de negende ronde zelfs tegen de vlakte. Toch kwam daarna Ali terug. Hij sloeg zijn tegenstander helemaal aan gort. The Bayonne Bleeder deed zijn naam weer eens eer aan. Maar niet alleen zijn naam, ook zijn reputatie. Want hij was nog niet verslagen. Chuck maakte een onvoorstelbare comeback. Het werd heel spannend, maar uiteindelijk verloor hij nipt in de laatste ronde. 'Komt Ali naar mij toe, of ga ik met hem mee?' vroeg zijn vrouw na afloop van het gevecht.

Sylvester Stallone maakte er nooit een geheim van dat hij Wepner als inspiratiebron gebruikte voor zijn Rocky-films. Veel gevechten waren bijna een op een gekopieerd van de gevechten van Wepner. Dat bracht de bokser ertoe om via de rechter geld te eisen van de filmmaker. Twee keer verloor Wepner, maar de derde keer was het raak. Hij kon een vast bedrag kiezen of een aandeel in de opbrengsten van de films. Wepner koos voor het eerste, wat achteraf een enorme vergissing bleek.

Dankzij de aandacht die de Rocky-films hem bezorgden kwam hij weer even in de spotlights te staan. Zo kwam hij op het idee om sportmemorabilia te verkopen. Zo verdiende hij miljoenen aan onder andere handtekeningen van Mohammed Ali. Het enige probleem was dat de souvenirs zo vals waren als een biljet van 25 euro. Wepner werd opgepakt door de FBI en moest een jaar de cel in.

Was hij daarna definitief knock-out? No way. Het gaat tegenwoordig weer uitstekend met Chuck Wepner. Hij geeft motivatiespeeches en verdient meer dan ooit.

1 opmerking:

Miebeth rules zei

After long time, see how my days have been. I am Kostya