zaterdag, april 11, 2009

Ademtariërs


Vlak voor de Kinderboekenweek, die over eten en drinken gaat, verschijnt er van mij naast het Kinderboekenweekgeschenk - o wonderbaarlijk toeval - nog een boek over eten en drinken: Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden. Hier alvast een kleine voorpublicatie:

Ademtariërs


Er zijn mensen die alles eten. Er zijn mensen die geen vlees eten, behalve kip: de pollotariërs. Er zijn mensen die geen vlees eten maar wel vis: de pescotariërs. Er zijn mensen die geen vlees en geen vis eten: de vegetariërs. Er zijn mensen die niets van dierlijke afkomst eten, dus ook geen eieren, boter of melk: dat zijn veganisten. En je hebt mensen die helemaal niets eten: ‘ademtariërs.’ Wat?! Ademtariërs. Echt. Officieel heten ze ‘breathariërs.’

Maar je gaat toch dood als je niets eet? Eh ja, normaal gesproken wel. Maar zij niet. Ze beweren een manier gevonden te hebben om hun voedsel uit lucht en zonlicht te halen. Of heel soms, als ze zichzelf eens flink verwennen, een kopje thee, water of karnemelk. Een van hen is Hira Ratan Manek uit India. Hij is een paar maal gecontroleerd door onderzoekers die beweren dat hij al die tijd echt niets heeft gegeten of gedronken. Tijdens zo’n onderzoek waar hij dag en nacht gecontroleerd werd viel hij altijd wel twintig tot veertig kilo af…

Een andere beroemde niet-eter is Wiley Brooks uit Amerika. Hij beweert al dertig jaar te vasten en heeft zelfs jarenlang cursussen gegeven over niet-eten. Dat verhaal werd alleen wel een beetje ongeloofwaardig toen hij een keer betrapt werd met een Big Mac en een beker cola in zijn handen. En dan is er nog een dame die zichzelf Jasmuheen noemt. Zij beweert maanden achtereen op een kopje thee te kunnen leven. Ze was al ongeloofwaardig toen onderzoekers allemaal lekkernijen in haar kastjes vonden. Maar desondanks wilde ze toch meewerken aan een onderzoek. Bij dat onderzoek eiste een arts al na vier dagen dat het experiment werd stopgezet. Jasmuheen was zo ernstig verzwakt dat ze al bijna in levensgevaar was. Met andere ademtariërs liep het slechter af. Die hebben zich letterlijk doodgehongerd. Zo zijn er nog vele andere verhalen van niet-eters die of gek of oplichter bleken te zijn.

Is er dan geen enkele echte ademtariër? Nou misschien toch wel. Er is een dame die Giri Bala heet. Ze is geboren in 1868 en stopte in 1880 met eten. Ze is minstens 68 jaar geworden, maar volgens sommigen leeft ze nog steeds. Juist omdat ze niets eet, schijnt ze oud te worden. Helaas heeft nooit iemand haar de laatste vijftig jaar kunnen vinden of onderzoeken. Dus of het echt waar is weten we niet. Maar als je ergens een uitgemergeld dametje van minstens 140 jaar oud tegenkomt, dan móét het wel Giri Bala zijn. Tot die tijd kun je maar beter je longen vullen met lucht en je buik met… tja, waar je maar zin in hebt.

5 opmerkingen:

ted zei

Ik ben zelf ook ademtariër, maar omdat je gevarieerd moet ademen, doe ik er de ene keer een boterham met kaas op en de andere keer een stukje chocola.

Maarten zei

Hahaha!

Ingrid zei

Vergeet Patsy Stone uit Absolutely Fabulous niet. Die heeft niet gegeten sinds 1976.
Ze verwent zichzelf alleen wel regelmatig met champagne-wodka-cocktails en kettingrookt.

Alhoewel ik vermoed dat je daar een aparte categorie voor aan kunt maken.

Jan Paul zei

Patsy gebruikt dus ook de 'Ted-methode.' Zelf ben ik overigens dol op gebakken lucht. Maar dat schijnt weer ongezonder te zijn dan verse lucht. Het is ook eigenlijk nooit goed.

corien zei

bij die arme Jashmuheen was het de schuld van de onderzoekers, die haar in een hotelkamer met vervuilde lucht hadden gestopt.