woensdag, maart 11, 2009

Jan Paul Schutten. Niet zo'n succes.

Maandagavond, Comedytheater in de Nes. Ik had een leuk plannetje bedacht voor het optreden bij Kattenkwaad. In het kader van de komende Kinderboekenweek deed ik smaakexperimenten. Zo vulde ik twee glazen met witte wijn, maar deed ik bij het ene glas wat rode kleurstof, zodat het op rode wijn leek. Ook verwisselde ik de inhoud van een fles Coca Cola met die van een heel goedkope cola. En ik liet iemand vla proeven met een rietje in een beker met een dubbele bodem. Onderin zat stiekem chocoladevla, maar bovenin zat hopjesvla.

Het experiment ging precies zoals ik verwacht had. De rode wijn rook en smaakte totaal anders dan de witte, de cola in de goedkope fles werd als inferieur bocht gezien en de 'hopjesvla' smaakte helemaal naar hopjes. Conclusie: als je dénkt dat je iets proeft, dan proef je het ook. Proeven doe je met al je zintuigen.

Het optreden was dus een succes? Nee, totaal niet. Het kon het publiek niets schelen. Lag dat aan het kritische publiek? Lag het aan mij? What went wrong? De volgende ochtend wist ik het. Het publiek wist niet wat ik aan het doen was. Dat vertelde ik pas nadat ik de proeven had gedaan. Ze zagen dus het grootste deel van het optreden proevende mensen, en dat is saai. Het was alsof ik drie langdradige moppen aan het vertellen was en in de laatste minuut van elke mop de clou snel vertelde.

Weer wat geleerd dus. Vooral dat het helemaal niet erg is om een mislukt optreden te hebben.

7 opmerkingen:

ted zei

Maar ja, als je eerst vertelt wat je van plan bent, dan werkt het experiment niet meer. Enfin, daar zijn wel oplossingen voor te bedenken; het lijkt me an sich een leuke manier om het publiek te vermaken. Nuttig ook.

Ionica zei

Ik zeg: Jan Paul Schutten. Heel stoer.

De proefpersonen vond het vast heel leuk!

Misschien zouden de proefjes in een andere vorm beter werken. Dat je niet op een podium gaat staan, maar ergens waar mensen er langslopen.

Of dat je op een scherm buiten het zicht van de proefpersonen laat zien hoe het proefje werkt. Al voelt degene die aan het proeven is zich dan misschien een beetje voor gek gezet.

Ingrid zei

Hé Ionica, wat leuk dat je in M staat, het NRC magazine!
Ga je zaterdag ook chocolade-pi's eten?

Jan Paul zei

Het publiek moet weten wat er gebeurt. Dan krijg je de juiste spanning. Dat betekent dat je de proefpersonen ergens apart moet zetten, waar ze niets kunnen zien of horen. Dan werkt het wel.

Ionica zei

@Ingrid: Leuk dat je het hebt gezien! Ik ga zaterdag in een afgesloten ruimte chocopi's eten, terwijl Jan Paul aan het publiek uitlegt dat ik zonder dat ik het doorheb een drop-wortel-twee eet.

Jan Paul zei

Maar in werkelijkheid ben ik ook weer in de maling genomen en is het gewoon hopjesvla.

coen zei

Je komt zelfs niet in het filmpje voor:
http://www.youtube.com/watch?v=OF_lvmDYXFw