vrijdag, maart 13, 2009

De nieuwe gadget van morgen: het zesde zintuig

Een paar keer per jaar komen grote inspirerende denkers en uitvinders bijeen op een congres dat TED heet. Ze mogen daar een lezing houden van maximaal twintig minuten. Al die lezingen worden gefilmd en zijn te zien op www.ted.com. Dit filmpje gaat over een apparaatje dat we over een paar jaar allemaal zullen hebben: het zesde zintuig.

6 opmerkingen:

Ingrid zei

Ongelooflijk...

Niet echt een zesde zintuig, maar wel een soort slimme google-on-demand in mobiele mini-projector.

Wat zou het handig zijn als dit ding ook terroristen of misdadigers (op een veilige afstand) zou herkennen.

Maar heel belangrijk: wie voert de informatie in waar je toegang toe hebt. Het kan ook heel gevaarlijk zijn, denk ik.

Ingrid zei

toegang tot hebt, bedoel ik

Ingrid zei

Sorry, nog even hoor.

Het doet me denken aan de oude KPN reclames van 1999-2000 over de mogelijkheid foto's te verzenden via je mobiele telefoon.
Dat was toen nog toekomstmuziek, en het zag eruit alsof het in de nabije toekomst zou gebeuren, maar niet binnen een paar jaar al, wat verbazingwekkend genoeg wel het geval was.

Overigens blijft mms-en wel weer knullige problemen opleveren doordat sommige gsm's niet met elkaar communiceren, of instellingen niet kloppen. Het wordt de (beginnende) gebruiker nog niet erg gemakkelijk gemaakt.

Maar hoe dan ook denk ik dat het in het begin van dit soort nieuwe 'machines' een kwestie is van wie er moeite voor wil doen. Want hoe gebruikersvriendelijk dit er ook uit mag zien, denk eens na over hoeveel (persoonlijke) info en voorkeuren je eerst moet inprogrammeren. Niet iedereen heeft daar zin in.

Maarten zei

Deze aflevering is nog niets vergeleken bij die van Juan Enriquez op Ted. Die is ook veel geestiger dan deze.

Jan Paul zei

Ik weet niet of je veel informatie zult moeten programmeren, Ingrid. In die toepassing in de supermarkt geloof ik helemaal niet. Volgens mij gaat niemand dat doen. Maar de andere toepassingen zijn spectaculair. Zelf verdwaal ik nogal eens, en dit apparaatje is toch handiger dan Google maps op je mobieltje.

En Maarten, er staan zoveel filmpjes op TED dat je door de bomen het bos niet kunt zien. Sommige vallen trouwens ook tegen. Maar die van Juan Enriques is inderdaad erg leuk. Al vind ik dit filmpje toch sensationeler.

Anoniem zei

wauw, echt geweldig! Nu komen we echt aan in het jaar 2000 van Chriet Titulaer! "waddun wondere wirrelt!"
Marijn