zaterdag, februari 21, 2009

Jan Paul over de economische crisis (4)

Een economische crisis gaat altijd gepaard met veel kleine en grote persoonlijke drama's. Bedrijven gaan failliet, werknemers komen op straat te staan en alleen al in ons land zijn er nu tienduizenden families die met zorgen opstaan en met zorgen naar bed gaan. Hun belangrijkste vraag: wanneer komt het weer goed? Het antwoord is: sneller dan de pessimisten denken.

De economie krimpt waarschijnlijk met 3,5%. Dat betekent dat we met z'n allen miljárden minder uitgeven. Het betekent dus ook dat we gemiddeld 3,5% minder verdienen. Sommigen verdienen dus ineens veel minder, anderen juist meer. Bepaalde bedrijven doen het juist goed als de economie terugvalt. Pepsi Cola en IKEA zijn voorbeelden van merken die door de recessie groot zijn geworden. Ook nu zullen er weer nieuwe bedrijven opgericht worden die hun bestaansrecht aan deze crisis danken.

Veel van de werklozen zijn dan ook tijdelijk werkloos. Niet gedurende de hele depressie. Sommigen laten zich omscholen, zodat de arbeidskrapte die er in bepaalde sectoren was nu verdwijnt. En 3,5% valt wel mee toch? Het is niet het einde van de wereld.

Op een gegeven moment gaat iedereen dat vanzelf realiseren. De aanschaf van een nieuwe auto, die al die tijd was uitgesteld, komt er dan toch. Een nieuwe combimagnetron is toch wel nodig. En het wordt nu écht tijd voor een nieuwe garderobe. Kortom, we gaan uiteindelijk vanzelf meer uitgeven. Zo gaat dat altijd. Ook bij deze crisis. Maar wanneer komt dat moment van kentering?

Sommige kranten vinden het fijn om de huidige crisis te vergelijken met die van de jaren twintig en dertig. Zo lang kan het dus duren, beweren ze met waterende sensatietanden. Nee, zo lang zal het niet duren. De regeringen deden toen ongeveer alles verkeerd wat ze verkeerd konden doen. Ze lieten de banken failliet gaan. Ze gingen over op protectionisme. En ze moedigden mensen aan om vooral te gaan sparen. Ook al doet de huidige regering niets, dan wordt het nog altijd minder erg dan toen.

5 opmerkingen:

bibi zei

Pffff, jongens ik ben vertrokken naar de nieuwe en spannende website van Miebeth Z.

Bibi zei

Hier dus: Miebethrules

ted zei

Ik heb het idee dat er vanzelf wel weer een draai omhoog komt, maar ongetwijfeld zal de politiek zeggen dat het aan hún te danken is als het beter gaat en zeggen dat het de schuld is van de economie als het herstel uitblijft.

Jan Paul zei

Nu krijgt ook Obama kritiek. Hij wil veel huizenbezitters helpen die hun hypotheek niet kunnen betalen. Dat is geen slimme zet. Die mensen hebben gewoon een te duur huis gekocht voor hun inkomen. Uiteindelijk komen ze dus toch in de problemen en is het geld dat Obama er in heeft gepompt in een bodemloze put terecht gekomen. Niemand ziet daar een cent van terug.

Hij kan beter investeren in onderwijs, infrastructuur, gezondheidszorg en milieu. Dat doet hij ook wel, maar volgens sommigen niet genoeg.

leidinggeven zei

Wanneer het allemaal goedkomt weet niemand. Het verleden geeft aan hoe het toen is gegaan, maar dat wil niet zeggen dat het nu dezelfde kant op gaat.