zaterdag, februari 14, 2009

Jan Paul over de economische crisis (1)

WAARDOOR ZIJN DE BANKEN IN DE PROBLEMEN GERAAKT?Simpel gezegd, door domheid en hebzucht. Lastig gezegd door Credit Default Swaps (CDS).

Waar verdienen beurshandelaren aan? Aan handel. Kopen, met winst verkopen en provisie opstrijken. Eerst verkochten ze gewoon aandelen. Wie een aandeel had werd voor een heel klein beetje eigenaar van een bedrijf. Maar de beursmannetjes wilden meer kunnen kopen en verkopen. Daarom bedachten ze dingen als die CDS.

Een CDS is een verzekering tegen het feit dat een aandeel zijn waarde verliest. Ze worden verkocht door financiële instellingen. Prima toch? Zou je zeggen. Zo spreid je je risico. Nou nee.

Want wat er eigenlijk gebeurde was dit:

Een bookmaker wedt met een Feyenoordfan voor een miljoen dat Feyenoord dit weekend van Ajax verliest. Tegelijkertijd sluit hij met een Ajaxfan een weddenschap af voor een miljoen dat Ajax van Feyenoord verliest. Winst voor de bookmaker (beurshandelaar), want die krijgt een provisie van 2%, dus 20.000 euro.

Feyenoord wint en de Ajaxfan moet betalen. Maar de Ajaxfan gaat ineens failliet (kan iedereen overkomen). De bookmaker heeft nu geen winst en geen geld om de Feyenoordfan te betalen. Die gaat dus ook failliet. En de Feyenoordfan? Die verdient niets en kan zijn gewone kosten ook niet meer betalen.

Vervang de bookmaker, Ajaxfan en Feyenoordfan door Lehman Brothers, Freddie Mac, Fannie May en Fortis en je begrijpt wat er aan de hand is.

En dan nu het grote gevaar: nog steeds hebben belangrijke banken voor kapitalen aan die CDS. Elke bank die omvalt neemt er dus nog een mee in zijn val.

5 opmerkingen:

ted zei

Als het zo eenvoudig is, waarom is er dan nog geen beurshandelaar door gedupeerden uit huis gesleurd en gelyncht?

Jan Paul zei

Omdat ze anoniem zijn. Ik ken de mensen die de aandelenpakketten van mijn premies beheren ook niet.

Bovendien werken sommige van die beurshandelaren direct in opdracht van banken. Die bankdirecteuren zijn wel belaagd.

En de overheid is schuldig omdat ze dit maar hebben laten gebeuren. Er is geen enkel toezicht op. Vandaar dat we niet weten hoe erg het met die CDS is. Maar verschillende politici zijn wel belaagd. Sommige zijn zelfs met yoghurt bekogeld.

ted zei

Halfvolle of volle?

Jan Paul zei

Voor de crisis zou het zeker volle yoghurt zijn geweest. Maar iedereen heeft het sindsdien over 'magere tijden' dus...

Marjolijn zei

Skyr