dinsdag, januari 06, 2009

Wie dit leest is dood (door Miebeth Zalfjes)

Elk jaar zijn er duizenden gevallen van bijnadoodervaringen. Veel van die verhalen zijn bijzonder spectaculair, maar vaak te spectaculair om wetenschappelijk serieus genomen te worden. Het gaat daarbij vaak om 'uittredingen.' Een patiënt die hersendood is lijkt alles waar te nemen wat er in de kamer gebeurt en kan dat later ook navertellen. In bepaalde gevallen gaat het daarbij om dingen die alleen de arts kan weten. Onder de artsen zelf is het een taboe. Ze hebben het er liever niet over, uit angst om voor gek te worden verklaard.

Maar nu komt er voor het eerst een grootschalig onderzoek na deze uittredingen. Het maakt deel uit van het AWARE (AWAreness during REsuscitation) project van Dr. Sam Parnia. En één onderdeel daarvan is uiterst simpel en goedkoop. Bij uittredingen zien de patiënten de ruimte altijd van bovenaf. Het is alsof hun geest opstijgt. Daarom komen er op de kasten in operatieruimten vellen papier te liggen met teksten als: "Ondergaat u een uittreding en kunt u deze tekst lezen? Meld het ons dan als u weer bijgekomen bent." De exacte teksten zijn overigens geheim om fraude te voorkomen. We zijn heel benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek.

4 opmerkingen:

Gina zei

(in haar handen wrijvend niet omdat het minus 18 graden onder nul is maar .... )

ha. vind ik ook wel erg interessant, dat soort dingen! wacht met spanning op je vervolgblog, hoor.

Ionica zei

Zoiets is al eens gedaan met plaatjes van symbolen (een bloem, een huisje, een hart) die vanaf het plafond naast de patient zichtbaar waren. Geen van de mensen met een bijna doodervaring kon na afloop vertellen wat het plaatje naast hun hoofd was. Ik weet alleen niet meer waar en door wie dit onderzoek is gedaan...

Jan Paul zei

Tja, ik vrees ook dat de uitkomsten van het onderzoek teleur zullen stellen. Zo is het tot nu toe nog altijd gegaan bij dit soort dingen.

maicher zei

buy louis vuitton
louis vuitton uk
louis vuitton speedy
louis vuitton wallet
louis vuitton purses