donderdag, januari 29, 2009

Topvijf van Alexander: de beste films

Jullie hadden mijn lijstje van beste films van 2008 nog te goed. Ik raad ze alle vijf met veel, veel liefde aan. En ook JUNO, THE DARK KNIGHT, I'M NOT THERE en VICKY CRISTINA BARCELONA, die het lijstje net niet haalden. Als je op de titel klikt kun je de trailer zien.

5. WALL-E

Ik ging van een robotje uit een animatiefilm houden, die geen woord spreekt, verliefd wordt op een ander robotje en lichtjaren reist om haar terug te vinden. Een zoete en vertederende Disneyfilm, dat is het, maar met een goed verhaal en vooral met een ontstellende originaliteit gemaakt.
4. THE DARJEELING LIMITED

Wes Anderson is een regisseur die je niet meer vergeet. Hij maakt films die ongelooflijk van hém zijn, in elk beeld (vol kleuren en vol achtergronddetails), in elk verhaallijntje (meestal over ongewone families), in elke zin (goed), in de soundtrack (altijd de beste soundtrack van het jaar), in de casting (de acteurs hebben komisch talent, maar stralen ook altijd iets meelijwekkends uit). Dus dit verhaal over drie broers die elkaar nauwelijks kennen, die op treinreis gaan door India voor een soort van ‘spiritual journey’, kan alleen maar weer een perfecte combinatie van grappig en ontroerend zijn.

3. HAPPY-GO-LUCKY

Je haat Poppy of je vindt haar geweldig. Ze is wat oppervlakkig en vermoeiend vrolijk: ze groet luidkeels de dieren op straat, ‘All right doggy?’, ook als aan het hondje een norse honduitlater vastzit. De rijlessen die Poppy ondergaat, een terugkerend fenomeen in de film, zouden ieder ander mens depressief maken, met zo’n heetgebakerde instructeur naast je. Poppy blijft proberen de ijsberg te breken. Feelgood! Feelgood! schreeuwt deze film. En dat Poppy ook nog een mens is, laat het wat diepgaandere verhaal over haar (magere) liefdesleven zien. Ik huppelde de bioscoop uit (en mijn sprongetjes waren nog net iets hoger dan bij JUNO).

2. PERSEPOLIS

‘Dat hij van een neprobotje ging houden! Phah! Die Alexander!’ Nou, hier ging ik dus mooi meevoelen met een tweedimensionaal poppetje dat uit simpele zwarte lijnen en witte vlakken bestond. Stripfiguur Marjane vertelt haar levensverhaal, over opgroeien in het Iran van de shah, als punkpuber, en dan als een vluchteling die haar best doet, maar ja. Geen feelgoodfilm, maar wel levensecht – ieder leven kent zijn grappige momenten. En die zijn zo ontwapenend, dat de film (die gebaseerd is op de graphic novel van Iranees-Franse striptekenares Marjane Satrapie) je op een onvergetelijke manier met het mens achter de vluchteling laten meeleven.

1. AWAY FROM HER

Alles waarvan hij houdt in zijn vrouw, ziet hij afbrokkelen. Zijn vrouw lijdt aan Parkinson en soms zwaait er een blinddoekflard voor haar ogen en heeft ze geen idee meer dat het haar liefhebbende echtgenoot is die tegenover haar zit. Hij moet zijn vrouw laten gaan, naar een opvanghuis, waar ze in al haar onwetendheid dolgelukkig wordt. Met een ander. Briljant acteerwerk van Julie Christie en Gordon Pinsent, hartverscheurend in beeld gebracht. Subtiel, klein, stil en tragischer dan tragisch, was dit de onovertroffen film van 2008, waar ik tranen met tuiten om huilde.

4 opmerkingen:

Ingrid zei

Hè, fijn Alexander. Dank je wel!

Jan Paul zei

Mooi, mooi, mooi beschreven. Ik wil ze allemaal (nog een keer) zien.

Marjolijn zei

Ik vond The Darjeeling Limited net zo krankjorum als The Royal Tenenbaums. Krankjorum en droevig.

Alexander zei

Mee eens, Marjolijn, tenminste: als je krankjorum op een positieve manier bedoelt?