dinsdag, januari 27, 2009

Lopapeysa's voor Britse bejaarden


Gisteren is de regering van IJsland gevallen en de grote vraag is hoe het nu verder moet. Maar voor dit verhaal moeten we eerst terug naar het begin van de crisis (die op IJsland kreppa heet). Toen zetten de Britten vrijwel onmiddellijk hun anti-terrorisme wetten in werking om greep te krijgen op de IJslandse tegoeden. De gevolgen waren desastreus, zowel voor de economie als voor de politieke verhoudingen. De gewone IJslandse burgers waren diep gekrenkt. Ze waren niet alleen het slachtoffer geworden van wanbeleid in eigen land, maar werden bovendien weggezet als terroristen. Ze zochten naar een passend antwoord.
Een paar weken geleden verscheen er op IJsland een nieuwsbericht waarin melding werd gemaakt van de uitzichtloze situatie waarin Britse bejaarden verkeren. Er zouden doden zijn gevallen omdat de pensioenen zo mager zijn dat gepensioneerden hun stookkosten niet kunnen betalen. Twee IJslandse presentatoren kregen een idee: Ontwikkelingshulp voor de Britten! Ze begonnen een truienactie.
Toen ik een dag of tien geleden in het plaatsje Selfoss arriveerde, was het plan net gelanceerd en iedereen was opgetogen. Er wonen op IJsland ongeveer 300.000 mensen en die hebben het op dit moment bepaald niet breed, maar binnen een week slaagden ze erin een container te vullen met IJslandse truien (lopapeysa's) en ook mutsen en dekens werden ingezameld. Deze week zal de humanitaire hulp in Groot Brittannië arriveren.De distributie is al geregeld.
de IJslandse burgers hebben dikke pret. Ze laten zien dat ze hulpvaardig en betrokken zijn, helpen noodlijdende bejaarden uit de kou en nemen in één moeite door de Britse regering op de hak: geen grote mond opzetten als je je eigen zaakjes niet kunt regelen.
Binnenkort lopen massa's Engelse bejaarden in lopapeysa's rond. En het mooie is: een lopapeysa herken je uit duizenden en hij gaat de rest van je leven mee, vooral als je al gepensioneerd bent.
Gepost door Marjolijn

6 opmerkingen:

Alexander zei

Marjolijn, wat een fantastisch verhaal. Humanitair truien sturen, dát is nog eens een fijne manier van pesten...

Jan Paul zei

Djiezus, wat een geweldig verhaal! Marjolijn wil je een vast contract?

Marjolijn zei

Ja hoor! Mijn eigen website is niet de goede plek voor dit soort verhalen.Ik was destijds jaloers op Radio Canna. Zoiets lijkt me nou fijn, dacht ik toen.

marian zei

Wonend op IJsland heb ik ook een nieuwe manier gevonden om versleten loppapeysir te hergebruiken. Ik vilt ze in de wasmachine en maak er dan nieuwe produkten van zoals kleine kinderpantoffeltjes. Kreppa daagt uit tot creativiteit.

Jan Paul zei

Komt voor de bakker, Marjolijn.

En leuk dat dit blog nu echt over de hele wereld gelezen wordt: Indonesië, IJsland en natuurlijk al die Italianen die op 'Inger Nilsson Nude' googelen.

Ionica zei

Hoera voor de IJslandcorrespondent!Ik wil trouwens ook wel zo'n mooie en vooral warme loppapeysir.