dinsdag, januari 13, 2009

Happy birthday!

'Happy Birthday to you, happy birthday to you...' Je zal maar het copyright op deze tekst hebben en dus telkens een bedrag gestort krijgen als het ergens voor gebruikt werd. Dat zou gezien de gebruikelijke tarieven zo'n anderhalf miljoen per jaar opleveren. Niet gek, toch? Maar wie heeft het copyright? Er is niemand die het claimt. Toch zou er een rechthebbende kunnen zijn. Maar wie bedacht de tekst? Is het ooit vastgelegd? Professor Robert Brauneis ging een paar jaar op zoek naar de geschiedenis van het lied en naar mogelijke rechthebbenden. Hij vond honderden oude documenten waarin de tekst voorkwam, op zoek naar de eerste oorspronkelijke tekst en melodie. Maar het allereerste 'moederdocument' vond hij niet. Bovendien zou het helemaal voor niets zijn geweest. Het zou onmogelijk zijn om opnieuw copyright te krijgen op deze tekst en melodie...

Maar eh, voor iedereen die vandaag jarig is: happy birthday!

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Wel grappig om dit juist vandaag te lezen...
Jij ook gefeliciteerd met Henderika!

ted zei

Henderika?

In Nederland blijft het copyright op een tekst tot 75 jaar na de dood van de maker bestaan. Daarna is de tekst rechtenvrij. Dat betekent niet dat je er je eigen naam als maker bij kunt zetten, maar dat je geen toestemming meer nodig hebt om de tekst te gebruiken.
Hoe dat met muziek is, weet ik niet, maar waarschijnlijk is dat ongeveer hetzelfde.

Jan Paul zei

Henderika Jacoba Schutten-Brouwer. Mijn mama.

Bij patenten heb je ook zoiets. Binnenkort mag iedereen Lego maken omdat het patent vervalt. Je mag het alleen niet Lego noemen.

En ik geloof dat iedereen vanaf vanaf dit jaar Popeye rechtenvrij mag gebruiken. Erg jammer, want dat betekent dat we hem misschien weer veel gaan zien. Ik was net zo blij dat we van hem af waren.

Mark van Leeuwen zei

Een copyright op zoiets zou je in een klap miljardair maken, maar kan je je patenten niet verlengen? Die man die het allemaal uit heeft gezocht had zeker niets beters te doen?!

En zit ook niet echt te wachten op Popeye... haha

Anoniem zei

Hè? De copyrighthebber niet gevonden? Ik heb me laatst laten vertellen dat in geen enkele Holywood-film het zo bekende Happy Birthday-lied zou voorkomen (ik heb het níet gecontroleerd), doordat het gebruik ervan zo duur is.
En dus dat er opvallend vaak uitgeweken wordt naar 'For he's a jolly good fellow'. Dat altijd weer de plank misslaat...
Marijn

Corien zei

Dat patent voor Lego geldt vast niet wereldwijd... Er is in Indonesië al meer dan tien jaar 'lego' uit Japan (of Korea?) te koop. Politiebureaus, legerauto's, indianendorpjes. Compatible met echte Lego, maar drie keer zo goedkoop.

Chuck zei

De foto is van Chuck Norris anno 2009?

Jan Paul zei

Marijn, degene die je dat verteld heeft zit er gigantisch naast. Toets maar eens "happy birthday movie" in bij YouTube. Tussen een heleboel flauwekul zie je daar ook scenes met het liedje in films.

En Corien, volgens mij nemen ze het in Azië sowieso al niet zo nauw met merkenrecht. In elk geval is het in China en Korea dramatisch. Hoe dat bij jou is weet ik niet, maar ik denk dat die Lego's zwaar illegaal zijn...

corien zei

dat is helemaal waar. Ik kocht bij een officiële Acerwinkel in Jakarta een laptop, en de verkoper bood aan om er voor 60.000 rupiah (5 euro) Windows XP op te zetten. Toen ik om de officiële versie vroeg, wilde hij dat ook best even regelen, maar dat kostte dan 75 euro.

googler zei

You these things, I have read twice, for me, this is a relatively rare phenomenon!
handmade jewelry