vrijdag, januari 02, 2009

Eikels

Gisteren mochten we bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam zijn. Waarom is ons eigenlijk nog steeds niet helemaal duidelijk. Maar volgens een goede vriend moesten we de uitnodiging koesteren, want dit was niets minder dan 'het Boekenbal van de politiek.' Dat was een rake omschrijving, want er waren heel wat prominenten aanwezig. En Job Cohen hield een geweldige toespraak. Hij opende met dit verhaal:

"Op een dag verscheen er een man in een dorp. Hij liet weten eikels te willen kopen en wilde daar een euro per stuk voor betalen. Omdat er veel eiken in het dorp stonden, begonnen de bewoners snel eikels te verzamelen. De man kocht een week later honderden eikels voor een euro per stuk.

De man vertelde dat hij een week later zou terugkomen en twee euro per stuk zou betalen. Opnieuw sloegen de dorpelingen aan het verzamelen, alhoewel er veel minder eikels over waren. De man verscheen een week later opnieuw, betaalde twee euro per stuk en zei dat hij een week later opnieuw zou verschijnen en dan vijf euro per eikel ging betalen.

De voorraad eikels was vrijwel opgeraakt en de dorpsbewoners zetten alles op alles om maar nieuwe eikels te vinden. Ze vonden er toch nog een paar. En ja hoor, de man verscheen precies op tijd, die week later. Hij betaalde keurig vijf euro per eikel en beloofde een week later opnieuw terug te komen en dan wel twintig euro per eikel te betalen...

De dorpsbewoners zochten en zochten dat het een aard had. Ze konden alleen geen eikel meer vinden. Toen verscheen een dag later een andere man met een grote zak eikels op zijn rug. Het verhaal deed al snel de ronde in het dorp.

De dorpsbewoners smeekten de man of ze zijn enorme zak eikels konden kopen, maar de man vroeg er vijftien euro per stuk voor. De dorpsbewoners verzamelden al het geld dat ze in het dorp konden vinden. Al het spaargeld dat ze hadden legden ze bij elkaar en zo kochten ze de enorme zak eikels.

Tja, je kunt wel raden hoe dit afloopt. De eikelkoper is nooit meer teruggekeerd. En het dorp bleef straatarm achter met een enorme hoeveelheid eikels."

5 opmerkingen:

ted zei

Leuke parabel!

Ik denk dat je bij de burgemeester mocht komen vanwege je Gouden Griffel. Bij het Koninklijk Huis nodigen ze toch ook allerlei winnaars uit?

Jan Paul zei

Waarschijnlijk. Alleen was Mai Spijkers er ook. En die werd tweedst (nou ja, Komrij dan).

ted zei

Nou, Jean Pierre Rawie kreeg het Charlotte Köhlerstipendium en zijn werk wordt uitgegeven bij... juist ja.

ted zei

Ik zeg het verkeerd: hij kreeg de Charlotte KöhlerPRIJS!

alerts zei

louis vuitton handbag
louis vuitton handbags
vuitton
louis vuitton bags
louis vuitton bag